Benskörhet drabbar tjejer i allt lägre åldrar

För lite eller för hård träning gör flickornas kroppar gamla i förtid

RELATIONER

Benskörhet blir ett allt större folkhälsoproblem. Största riskgruppen är unga kvinnor som tränar hårt eller som inte rör på sig.

- Jag är bekymrad. På sikt befarar jag att det leder till benskörhet i allt yngre åldrar, säger Östen Ljunggren, docent och ordförande i Svenska osteoporossällskapet.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Redan efter att man fyllt 30 år påbörjas uttunningen av skelettet. Bästa träningen är att hoppa så att skelettet får ett rejält motstånd.

Hur stor del av befolkningen som har eller riskerar att få benskörhet (osteoporos) står klart när Socialstyrelsen släpper sin kvartalsrapport den 15 augusti. Orsaken till att man nu ser över sjukdomen, som leder till benbrott och stora samhällskostnader, är att den allt mer ses som ett ökat folkhälsoproblem.

Kvinnor drabbas mest. Vanligtvis inträder inte benskörhet förrän i klimakteriet, när östrogenhalten sjunker. Men nu finns tecken på att även yngre kvinnor har minskad bentäthet. Det finns olika orsaker. För lite motion ökar risken, likaväl som för hård träning. Stillasittande och rökning bidrar också stort, men hela förklaringen finns inte ännu.

Benskörhet innebär att skelettet tunnas ut. Man bryter benen lätt, till exempel kan man bryta lårbenshalsen bara genom att trampa fel.

Angelica Hirsberg, docent på Kvinnoklinken vid Karolinska sjukhuset i Stockholm, ser att fler unga tjejer visar tecken på benskörhet.

- Hos idrottskvinnor vet vi att hård träning leder till utebliven mens och ger därmed en ökad risk för benskörhet. Men det verkar dessutom som att gruppen motionärer som är unga tjejer och som tränar mycket också utsätts för samma risk. Inte sällan är det i kombination med ätstörningar, säger hon.

Ett sätt att förebygga sjukdomen är genom träning i ung ålder för att bygga upp en stark benstomme. Idrotten i skolan är därför viktig.

- Att antalet idrottstimmar i skolan dras ned är sorgligt. Att få fysisk träning som barn och tonåring är det bästa sättet att förebygga en rad sjukdomar. Livsstilen vi lägger tidigt i livet bär man med sig, säger Östen Ljunggren.

Det finns få jämförande studier om benskörhetens utveckling, och först 1995 kom mätinstrument som kunde visa bentätheten.

Om kvinnor som är 60-80 år i dag har mer benskörhet i jämförelse med dem som var i samma ålder för tjugo år sedan vet forskningen ännu inte något om.De skandinaviska länderna har störst problem med sjukdomen.

Orsaken till det vet man inte ännu.

FAKTA/Benskörhet

Ulrika Nandra

ARTIKELN HANDLAR OM