De släppte tanken på vad andra tyckte och såg vad de själva ville

RELATIONER

Nu handlar rätt mycket om bikinilinjer, piercade navlar och pushups. Och om att man inte gillar. Eller att man upplever att man borde ha. Eller inte ha.

Tänk om det är tvärtom. Vill man ha så har man. Och om eller när man inte vill, så har man inte. Det kanske inte finns någon som bestämmer. Det kanske till och med är så att det EGENTLIGEN aldrig funnits någon annan som bestämmer.

Kanske bort i Hedenhös på sjuttiotalet och ända långt tillbaka på artonhundratalet kan det ha funnits, kvinnor, som gjort som de velat? Jo. Djuna Barnes (1892–1982), egensinnig författare från amerikansk landsbygd, levde i Europa och dog i New York och skrev precis de böcker hon ville.

Isabelle Eberhardt (1877–1904), skribent och äventyrare red runt på kamel och rapporterade till dagstidningar från Orienten och Amelia Earhart (1897–1937) var den första kvinna som 1928 flög över Atlanten.

Vad fäste de blicken på? Rakade vader? Navel? Kupstorlek? De hann inte.

De släppte tanken på vad andra tyckte och såg vad de själva ville.

De var bra på ett trick som fortfarande fungerar – att sluta vara den som låter andra bestämma vad som är intressant och vara den som ser själv.

Hade de lyssnat på olyckskorpar hade de inte fått reda på vilka de kunde bli.

Hade de anpassat sig efter det tidiga 1900-talets samhälle hade de inte kommit dit de ville.

Hade de brytt sig om hur andra såg på dem hade ingen vetat vilka de var.

Tänk om det fortfarande gäller? Om det är man själv som bestämmer vad man ska bry sig om?

Att valet mellan vaxning och flygcertifikat fortfarande är fritt? DET vore kanske verkligt läskigt...