Skit i lyxkrämen och slappa - för det är du värd

L'Oréals slogan måste vara vår tids mest irriterande

RELATIONER
Krönikör: Terri Eriksson, 26, skribent och partyprinsessa.

Jag vet att det är en outtalad dödssynd att läsa över axeln på folk. Men den typen av vardagsrevolter är så skönt ofarliga (överdosera näsdroppar, smita igenom spärrarna på tunnelbanan fast man har månadskort, betala räkningar en dag för sent). Häromdagen när jag hängde över en medresenärs axel såg jag en annons med en text i stil med ”unna dig en skönhetsoperation” eller ”lyxa till med en ansiktslyftning”.

Det är lika spännande varje gång en skönhetsprodukt lanseras som något att unna sig. L´Oreals slogan ”för det är jag värd” måste vara vår tids mest irriterande slogan. Den har satt sig i vårt medvetande som en mental fästing. Varje gång den dyker upp i tv blir jag barnsligt ilsken och ropar ”Bevisa det – hur vet du att just du är värd det?”.

Att lansera skönhetsprodukter (och operationer!) som en lyxgåva man förtjänar efter en lång arbetsvecka för att man bryr sig om sig själv är så smart. Kvinnor – och män – världen över köper svindyra produkter med tveksam effekt i tron att de gör det i ett uttryck av självuppskattning. I själva verket gör det dem bara fattigare. Antirynkkrämer är kanske det bästa exemplet.

Visserligen kan man inte förringa tröstshoppingens berusande effekter. Jag älskar att komma hem med en massa kassar, vräka ut innehållet på sängen för att dagen efter lämna tillbaka hälften av bytet. Men jag är rädd att man inte kan köpa sig självuppskattning. Det känns lika sorgligt att inse som när man efter många praktiska försök förstår att rätt kost och motion är den enda vägen till varaktig viktnedgång (Fan!). Egentligen finns det bara en sann slogan i sommar: skit i utseendet och softa i hängmattan – för det är du värd.

Terri Eriksson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM