Mums för mammor!

Kvinna har hälsat på skärgårdskollot för ensamma mammor med barn

1 av 4 | Foto: Rikard Laving
Shahnaz Raisi
RELATIONER

48 procent av LO:s ensamstående mammor har varken stuga eller möjlighet att resa iväg på semestern, enligt en rapport från LO. Just nu pågår ett läger för ensamstående mammor i Stockholms skärgård. Under fem dagar avklaras det mesta som hör sommaren till – sol, bad, kanotpaddling och mycket lek. Kvinna åkte dit och träffade några av mammorna.

1. Vad brukar du göra under semestern?

2. Vad skulle du göra om du hade mycket pengar?

3. Vad är det bästa med lägret?

Shahnaz Raisi, 31, studerande:

1. Tidigare år har jag och barnen åkt och badat. Det är så skönt att kunna åka till en sandstrand. På helgerna brukar vi åka ner på stan och gå omkring och lyssna på musik och titta på allt folk. Jag brukar också promenera och cykla för att komma ut lite.

2. Då skulle jag hälsa på mina föräldrar i Iran. Jag har inte träffat dem på tio år. Men jag skulle se till att skänka bort en del av pengarna till barn som har det svårt.

3. Det är så skönt att komma hemifrån och träffa andra mammor i samma situation. Det är första gången som mina barn kommer en bit utanför Skärholmen och de tycker att det är jättekul. De har fått nya kompisar och får vara uppe länge på kvällarna. Dessutom är personalen helt underbar och gör allt för att vi ska trivas. I går spelade de teater för oss och det var länge sen jag skrattade så mycket.

Helena Rådberg, 33, fritidspedagog:

1. För fyra år sedan hyrde vi en bil och åkte ner till Blekinge. Jag försöker alltid att hitta på små dagsutflykter med barnen under sommaren. Vi går på muséer, åker till någon park eller kanske går på Gröna Lund. Ibland brukar jag fundera över om det inte är dyrare att vara hemma än att resa bort.

2. Då skulle jag bila genom Europa med mina barn. Det är en dröm som jag har. Jag och mina syskon har precis bestämt att vi ska lägga undan lite pengar varje månad så att vi kanske kan åka iväg någonstans om två år.

3. Det är toppen. Allting är verkligen bra planerat. På förmiddagarna är det olika aktiviteter för barnen medan vi vuxna göra andra saker. I går gjorde vi tennbroderier och i dag hade vi massage. På eftermiddagarna är alla tillsammans. Det borde finnas läger även för ensamstående pappor.

Halimata Juldeh Bah, 28, studerande:

1. Jag var med på det läger som Mikaelikyrkan anordnade förra året för ensamstående mammor. Det var så trevligt att jag ville följa med i år igen.

2. Eftersom jag tycker om att resa skulle jag ta med min dotter och se mig om i världen.

3. Allt är roligt. Det är så kul att få träffa andra mammor. En del av de kvinnor jag träffade på lägret förra året har jag fortfarande kontakt med. Sedan är det ett bra tillfälle att öva svenska på. Min dotter trivs jättebra. Hon älskar att paddla kanot och leka med de andra barnen.

Semira Wetterqvist, 28, studerande:

1. De senaste åren har vi åkt till Turkiet varje sommar eftersom min sons far kommer därifrån. När vi är hemma händer det att vi går på Skansen.

2. Då skulle jag åka iväg med min son till fjällen på vintern och på sommaren skulle vi nog åka till Turkiet. Om min son var lite äldre skulle jag ta med honom till Disneyworld.

3. Det är helt underbart. Vi har så mysigt på kvällarna när vi kan sitta ner och prata och lära känna varandra bättre. Många av oss bor nära varandra men har aldrig träffats förut. Det är synd att inte alla ensamstående mammor kan få åka på läger som det här.

FAKTA/Mammakollo

Pernilla Nordström

ARTIKELN HANDLAR OM