Barn i homofamiljer utan skydd

Efter nio år har Anna Bjurlings exsambo varken rätt till umgänge eller skyldighet att betala underhåll

1 av 2 | Foto: linda wikström
Anna Bjurlings barn vet hur de kommit till. ”Vi har förklarat. ”Jaha”, sa de och frågade inte så mycket mer. De fattar att vi behövde hjälp av deras pappa.”
RELATIONER

En parlamentarisk utredning säger ja till att homosexuella ska få adoptera och inseminera på sjukhus. En av de tyngsta remissinstanserna - socialstyrelsen - säger nej. Men barnen finns redan. Kvinna har träffat trebarnsmamman Anna Bjurling, 37. - Ungarna finns och vi skaffade dem utan att fråga någon om lov. Det viktiga är att de ska ha samma rättigheter som alla andra barn, säger hon. Det har de inte i dag.

Anna hade varit på B&W och inhandlat en plastslang för 3:50. De satt alla fyra - Anna, hennes flickvän, den blivande pappan och hans flickvän - runt köksbordet och rökte cigarett efter cigarett. Till slut tog de mod till sig.

- Man väljer att inte se den verklighet som faktiskt existerar.

Det säger Sören Andersson, ordförande för RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande apropå Socialstyrelsens nej till insemination för lesbiska par.

Den blivande pappan och hans flickvän gick upp på övervåningen för att få sitt överstökat och levererade sperman i en plastmugg. Sedan var det Annas tur med hjälp av slangen.

- Det var fnissigt. Det var inte en chans att få till något fint av den stunden så som man hade föreställt sig, säger hon och skrattar.

Det krävdes ett försök till. Sedan var John, i dag nio år, på gång. Efter några år kom Adam, 7, och Anton, 5.

Anna träffade sin förra flickvän 1987 och visste redan då att hon ville ha barn. Frågan var hur.

- Jag kunde inte tänka mig att ha sex med en man och jag ville prova att få ett biologiskt barn innan jag övervägde adoption.

Jakten på pappan startade. De frågade sina homosexuella manliga vänner, men ingen nappade. De gjorde också ett försök i Danmark, men hon blev aldrig gravid. Lika bra det, tycker Anna:

- Donatorn var anonym och det ville vi inte. Barn har rätt till sitt ursprung. Jag är själv adopterad och vet hur viktigt det är.

Det gick ett år. Då plötsligt frågade en väninna om de kunde tänka sig hennes kille som pappa. Det kunde de.

Innan de gick till handling diskuterade de mycket. De beslutade att pappan inte skulle vara känd för myndigheter och bli barnets juridiska far, däremot skulle barnen veta att han var deras far, och de skulle ha kontakt, vilket också fungerat till viss del.

Men det var en sak de glömde prata om: vad som skulle hända om Anna och hennes sambo separerade, vilket de gjorde i februari i år.

- Det är tufft att ha sett sig själv som förälder i nio år och sedan inte ha ett jota att säga till om. All rätt ligger hos mig. Till syvende och sist handlar det om hur snäll jag är, säger Anna om sitt ex.

De tog kontakt med familjerätten i deras hemstad för att reda ut umgängesrätten. En situation personalen där aldrig varit med om förut. Till slut sa de att de kunde hjälpa dem med en överenskommelse, men att den inte blir juridiskt bindande. Annas förra sambo har i dag barnen en gång varannan vecka.

Anna har heller inget rättsligt skydd vad gäller underhåll. Därför kommer hon och barnets pappa, som för några år sedan skrev under att han är juridisk far, att mötas i rätten.

- Det här är en typisk konsekvens när inte samhället hänger med i vår verklighet.

- För mig är det ointressant var pengarna kommer ifrån. Bara mina barn får vad de har rätt till. Moraliskt sett är det min före detta som ska betala. Hon har varit deras andra förälder och borde haft både rättigheter och skyldigheter. Hans roll har varit rent biologisk.

Anna har alltid varit öppen med att hon är lesbisk. Barnen har aldrig blivit retade eller på andra sätt utsatta för att de lever med två kvinnliga föräldrar.

- Barn har inga fördomar. Dem får de från oss vuxna. När de pratade om homosexualitet i klassen proklamerade John stolt: min mamma är lesbisk. Han har inte en tanke på att det kan vara något han ska skämmas för.

Det värsta hon vet är när någon säger att barnen har två mammor.

- Vi ser oss som föräldrar båda två, men det är jag som är mamma. De kallar henne för hennes förnamn eller också "extramamma", som är ett ord de själva hittat på.

I gräset utanför lägenheten sitter John, Adam och Anton, och fikar i solen. Anton, iklädd en blå poliströja, kryper upp i Annas knä och deklarerar stolt att han precis vunnit i boule. John och en kompis lottar om vem som ska få jordgubbsyoghurten. Det doftar svensk familjeidyll.

John tänker efter där han sitter i gungan. Retad - aldrig. Annorlunda - nej, varför det?

- Det finns en kille i fyran - han har både en extramamma och en extrapappa, säger han och låter mäkta imponerad.

Han säger att det redan i dag är väldigt vanligt bland lesbiska par att man inseminerar.

- Dels är det vanligt med privat insemination i Sverige, dels är det vanligt att man åker utomlands.

Socialstyrelsen säger i sitt remissvar att insemination på sjukhus och adoption inte ska tillåtas för homosexuella par med hänvisning till barnens bästa.

- Det som är tråkigt med Socialstyrelsen är att de inte tittar på den forskning som finns med barn som växt upp med homo- och bisexuella relationer. Skulle det vara så att barn for illa, skulle det synas i den forskningen.

- Att lesbiska inseminerar sig är ett faktum. Åker de utomlands finns ingen möjlighet för barnet att få reda på sitt biologiska ursprung. Får man rätt att inseminera på sjukhus har barnet alltid rätt att veta sitt biologiska ursprung.

Enligt en opinionsundersökning som utfördes av Statistiska centralbyrån, SCB, förra året vill allt fler homosexuella ha barn. Undersökningen visar att 12 procent av de 2 000 tillfrågade var föräldrar redan för 10 år sedan. 19 procent är föräldrar i dag och 30-35 procent räknar med att vara det inom fem år.

- Allt fler lesbiska och bögar vill ha barn. Jag tror inte att folk slutar med det, oavsett vad Socialstyrelsen säger.

Inseminationen skulle enligt kommitténs utredning gälla enbart par som ingått registrerat partnerskap.

- Vilket vi tycker är rätt och riktigt. Det innebär att den som är medmamma, som alltså inte föder barnet, får vårdnaden om barnet, vilket är en garanti och trygghet för barnet i sig. Det handlar om beslut vad gäller skolgång, läkarvård, det handlar om arvsrätt och umgängesrätt om paret skulle splittras.

– Många lesbiska par inseminerar sig redan i dag

– Man väljer att inte se den verklighet som faktiskt existerar.

Det säger Sören Andersson, ordförande för RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande apropå Socialstyrelsens nej till insemination för lesbiska par.

FAKTA/Barn i homosxuella familjer

Christina Larsson