Han har haft tre par föräldrar - och sex hem

1998 anpassades socialtjänstlagen till barnkonventionen - men lagen följs inte

RELATIONER

Barn behöver föräldrar: juridiskt och psykosocialt för att få omvårdnad och omsorg. Barn ska inte hänga i luften, säger lagen.

Magnus är bara åtta år men har redan haft tre par föräldrar.

Foto: Katrin Jakobsen
Magnus har tvingats byta namn tre gånger och hem sex gånger (pojken på bilden har inget med texten att göra).

En sommardag för åtta år sedan föds en pojke i ett östeuropeiskt land. Han lämnas till ett barnhem eftersom hans mamma inte kan inte ta hand om honom. Pojken döps till Jan.

Jan är glad och pigg men har problem. Han är sen i utvecklingen, har svårt att koncentrera sig, sitta still och hamnar ofta i bråk med de andra barnen. Läkarna tror att det beror på mammans alkoholproblem och kallar det för FAS (Fetal Alcohol Syndrome). Utredningar visar att han måste ha trygghet och förutsägbarhet och stabila vuxna omkring sig för att utvecklas.

En dag när Jan precis har fyllt tre år kommer ett par och hälsar på. De heter Berit och Bengt och pratar ett språk som Jan inte förstår. De tar med honom till sitt hem, ett stort hus långt från Jans hemland.

Vid adoptionen får han namnet Magnus. Eftersom Berit och Bengt inte har egna barn adopterar de även Jan/Magnus yngre halvsyster. Strax efteråt upptäcker Berit att hon är gravid.

När bebisen är ett par månader måste familjen flytta för att huset är vattenskadat. Men Magnus får inte följa med de andra utan skyfflas runt hos mor- och farföräldrarna. När det är dags att flytta hem igen känner Bengt och Berit att de inte orkar ta hand om Magnus längre. Han flyttas till en fosterfamilj.

Magnus är nu fyra år.

Hans nya familj bor också i ett hus med två tonårsbarn och en adopterad förståndshandikappad pojke. Nu får han ännu ett nytt namn i födelsedagspresent: Martin. Målet är att familjen ska adoptera Magnus/Martin.

Åren går. Magnus/Martin börjar förskolan. Ibland är det jobbigt där. Han blir ledsen och arg och fröknarna får krama honom lugn, precis som hans nya mamma gör. Familjen Skog har det också jobbigt. Företaget gör konkurs och pappan drabbas av en neurologisk sjukdom. Då tycker inte Bengt och Berit, som nu även lämnat bort Martins halvsyster till ett fosterhem, att Skogs är lämpliga för en adoption längre. Det gör inte socialförvaltningen heller och startar en utredning som resulterar i att familjen Nilsson blir Magnus/Martins nya föräldrar. Men han får bo kvar hos familjen Skog.

Han är nu sju år.

En dag kommer två tanter till hans skola och låser in sig med Martin i klassrummet. De är från socialen och säger att han ska flytta till sina nya föräldrar.

Nu har Martin bott där i fem månader. Han har inte fått träffa någon från familjen Skog under den tiden trots att de har försökt. Familjen Skog vill fortfarande adoptera Martin.

Han har precis fyllt åtta år.

Fotnot: Alla namn är fingerade.

Imorgon: Har barnens rätt till två föräldrar blivit den vuxnes rätt till barnet?

FAKTA/Adoptioner

Katarina Lagerwall