Linn lever gömd undan en pappa som slår – nu måste de umgås

RELATIONER

Alla frågor som rör vårdnad, boende och umgänge ska se till barnets bästa. Det säger lagen.

Det här är Linns historia.

Foto: Katrin Jakobsen
(Bilden är arrangerad)

Linns pappa har slagit hennes mamma. En gång sparkade han henne så att hon förlorade det i mammas mage som skulle ha blivit Linns storasyster.

Han har tagit struptag på mamma och släpat runt henne i håret. Mamma har lämnats medvetslös på golvet.

Han har fällts för misshandel i domstol tre gånger. Både i tingsrätt och hovrätt. Han är dömd till fängelse.

Han har också erkänt att han faktiskt har slagit mamma. Men han tycker ändå att han är oskyldigt dömd. Det var innan Linn var född.

Linns mamma lämnade pappa när hon låg i magen, för att hon ville att Linn skulle leva. Hennes pappa var inte med på förlossningen och har sett Linn en gång när hon var någon månad gammal. I dag är Linn två år.

Linns pappa har också blivit polisanmäld för att ha slagit Linns storebror, men misstankarna ledde aldrig till åtal. Linn och hennes mamma lever på en hemlig adress, och hon har fått ett larmpaket, för att hon är rädd för Linns pappa. Linns pappa har besöksförbud.

Linn drömmer mardrömmar på nätterna. Familjerättens utredare säger att det inte är rimligt att lämna en så liten tjej till en person hon aldrig träffat, utan att hennes mamma är med. Och om mamma följer med kan ingen garantera vare sig mammas eller Linns säkerhet, eller att Linns pappa inte får reda på deras adress.

Linn är svårt sjuk. Ibland ligger hon på sjukhus flera veckor i sträck. Hon tar mediciner tolv gånger varje dygn. Hennes läkare har intygat att hennes sjukdom försämras om hon oroas genom att börja träffa en okänd person. Det tycker inte domstolen spelar någon roll.

De har bestämt att Linn ska träffa sin pappa ändå. Om hennes mamma inte låter Linn träffa sin pappa måste hon böta flera tusen kronor varje gång.

I MORGON:

Ser Sverige till barnens bästa?

Svar från barnminister Ingela Thalén och barnombudsmannen Lena Nyberg.

Läs mer i samma artikelserie:

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM