- Många män har misstolkat Koranen

Rana, 23, vill bli Sveriges första kvinnliga vägledare i islam

RELATIONER

- Det hade varit lättare om det sista ordet varit man, säger hon, med ett skratt, på lätt skorrande skånska.

Foto: LINDA WIKSTRÖM
Rana El-Rameid vill kämpa för muslimska kvinnor och mot fördomar om islam. "Redan när jag var liten lekte jag att jag räddade världen. Jag har alltid velat vara en liten hjälte."

Så presenterar sig skånskan som vill bli en höjdare i den muslimska världen. Den som ger råd om hur muslimer ska leva genom att söka svaren i skrifterna.

- Jag vill bevisa att jag som kvinna och muslim kan allt som männen kan, säger hon trotsigt och lutar sig tillbaka

i soffan i föräldrahemmet

i Helsingborg.

Hon har nyss kommit hem från Jordanien. Där gjorde hon tester för att få läsa sharia-rätt på universitet i Amman. Kunskaperna om Koranens budskap var utan anmärkning.

Däremot gick det knaggligare med översättningarna från arabiska. Hon behöver läsa mer arabisk litteratur, konstaterar hon.

Närmaste mufti finns i Danmark. I Sverige finns steget under - en jordansk shejk - som hon ringer när hon har några frågor. När andra muslimer har synpunkter på att hon som kvinna vill bli mufti, står han bakom henne och säger att hon kan bli precis vad hon vill.

- Men när folk märker hur mycket jag kan, blir de först förvånade, sedan vill de lära mig mer.

Om vi vrider tillbaka klockan några varv hamnar vi i 1978. Då föddes Rana

i Berlin, där hennes palestinska föräldrar studerade. De flyttade under elva månader tillbaka till hemlandet. Det Rana minns är skyddsrum. Familjen flydde till Sverige 1982.

- Har man inga rötter så är man ingenting. Palestina är min rot. Blir jag läkare så är jag en palestinsk läkare.

Att kvinnor blir förtryckta inom islam är en enda stor missuppfattning, menar hon. Det är därför hon vill bli mufti och tolka koranen rätt.

- Islam står bakom kvinnan. Men många muslimska män har misstolkat Koranen. Islam är en jättefin, filosofisk religion. I princip sammanfattar den tio guds bud.

Om hon inte lyckas nå målet att bli mufti, kommer någon annan att ta över, menar hon. Själv kan hon tänka sig att arbeta med samma frågor men i en annan roll, som svensk advokat.

En av hennes drivkrafter är att överbrygga den klyfta som finns mellan muslimer och icke-muslimer. När hon hör kommentarer som "stackars kvinna" när en kvinna i sjal går förbi blir hon rasande. Men själv döljer hon inte sitt mörklockiga hår.

- Min mamma har slöja för att hon vill. Jag har valt att inte ha. Det finns inget som heter tvång. Sjalen symboliserar inte vad jag är. Min tro finns inuti.

Ranas mamma Mariam bjuder på nybakta köttfärsfyllda degknyten och systerdotter Amatalia skvallrar om när hon och Rana skulle baka kanelbullar. De blev knäckebröd, fnissar hon.

- Jag är ingen hemmafru direkt. Jag får panik av kök, säger Rana.

När hon var 19 år var hon förlovad. Men killen fick inte uppehållstillstånd i Sverige. Då bröt de förlovningen: det var ett av Ranas villkor. Hon var inte redo och ville inte offra sina studier för en man.

Hon kan sin heliga skrift som ett rinnande vatten och hänvisar ofta till den. Så fort hon har tid sätter hon på en cd-skiva eller klickar in på internet för att leta upp den sura (kapitel) hon vill lyssna på. Häromdagen var det den nionde - om ånger.

- Jag hade gjort en dum sak. Det är nästan som meditation. Efteråt kände jag mig glad och pigg.

Vad är svenskt med dig?

- Kanske mitt tänkande. Mina föräldrar tror inte att jag klarar av att bo i ett muslimskt land.

Men pröva tänker hon göra. Hon vill tillbaka till Jordanien.

- Jag vill förstå arabiska kvinnor, och då måste jag bo där ett tag.

Hon pratar snabbt och mycket. Hennes pappa slår vad om att hon pratar till och med i sömnen.

- Jag har alltid gillat att vara i centrum. Det är inte så konstigt, jag är stenbock.

???

- Jag läser dagligen horoskop.

Är det förenligt med att vara troende muslim?

- Egentligen inte. Men jag har anpassat mig. Man får inte glömma sin egen kultur, men man ska anpassa sig till det samhälle man bor i. Då utvecklas man. Det står i Koranen.

Röster om Rana

snabba frågor

Christina Larsson