Låt näsan välja partner åt dig

Malena Ivarsson:”Mycket tyder på att kvinnor luktar sig fram till rätt partner.”

1 av 3 | Foto: Katrin Jakobsen
Doften styr ditt val av partner.
RELATIONER

På jakt efter en flirt i sommar? Låt kroppsdofterna göra jobbet! Issey Miyakey och Ralph Laurens parfymer i all all ära men den doft som slår sansen ur din partner kommer från din hårbotten, dina armhålor, dina bröstvårtor, dina näsvingar och ditt könsorgan.

Spraya inte bort dem eller dölj dem med parfymer eller raka bort generande hårväxt. Forskningen säger att det är inte kärlek vid första ögonkastet som får det att spraka till, utan minst lika mycket den första sniffen. Göm inte dina viktigaste sexsignaler. De är skräddarsydda för att locka till sig en partner.
Kvinnor kan lukta sig till en passande far till sina barn

När det gäller kvinnor så tyder mycket på att vi luktar oss fram till rätt partner.

– Dofter är den viktigaste signalen för kvinnor, sen kommer synintrycken, säger Rachel Hertz vid psykologiska institutionen vid Brownuniversitet, som studerat dofter, känslor och minnen i 11 år.

Feromoner är namnet på de doftsignaler som både djur och människor sänder ut. Det är i våra apokrina körtlar som sexualferomonet bildas, så här års blir det extra fart på doftapparaten.

Kramen och hälsingskyssen är ett annat sätt att byta dofter. Rena feromonchocken är förstås kyssen då man både får smaka på saliven, dofta på håret och känna av beröringen.

Det finns forskning bla i Sverige på hur olika dofter utlöser reaktioner i hjärnans sexcentrum.

Kvinnor tycker om män som doftar annorlunda än de själva. Om mannen luktar för likt henne, eller hennes pappa eller bror, är det troligt att hon inte blir särskilt tänd på honom.

Faktum är att kvinnor har kapacitet att lukta sig till en passande far till sina barn. Olika försök visar att kvinnor under ägglossningen väljer män som är så olika dem själva som möjligt genetiskt.

Det är bra för avkomman med en genetiskt annorlunda man, för immunförsvar och annat.

Men under de veckor som kvinnan inte är fruktsam snusar hon sig till en man som är så lik hennes egen bror som möjligt. Då vill hon ha någon som är hjälpsam och begriplig och som kan ta god hand om de redan befintliga barnen. För män är synintrycken de viktigaste men sedan kommer näsan. Flera försök har gjorts där man låtit män lukta på t-shirts som nattetid burits av en utvald grupp kvinnor. Hälften av kvinnorna befann sig i den fruktsamma ägglossningsfasen och hälften var i den ofruktsamma fasen, efter ägglossningen, cirka två veckor före mens.

Vilken tröja vann? Jo, de flesta män nosade sig till de fruktsamma kvinnorna och tyckte de luktade bäst.

De som tillverkar och marknadsför intimdeodoranter har alltså fått det mesta om bakfoten. Könsorganens naturliga doft är en viktig ingrediens i oralsex för både mannen och kvinnan. Man bör tvätta sig ofta men inte ta till bekämpningsmedel. Det blir som att servera scampi med vaniljsås. En kvinnas ”Eau de vagina” är hennes hemliga vapen, menar många män. En liten aning bakom öronen istället för den vanliga parfymen kan knocka honom helt. För det slutliga slaget rekommenderas ”le coup de cassolette”. Efter att ha bundit mannen omsorgsfullt, gnider kvinnan sin armhåla och sitt könsorgan över hans mun. Han kan nu omöjligt undvika att lägga märke till hennes doft.

De små hårtofsarna under armhålorna ska förstås inte rakas av. De är ju antenner för kvinnans personliga doft, de finns till för att kittla mannens läppar och näsa med för att han ska förstå hur attraktiv just hon är.

När solen skiner och blodcirkulationen leker i kroppen och sexualferomonerna får en chans så är det ingen slump att vi blir sugna på sex. Sommarsolen påverkar oss inte bara psykologiskt utan också rent biologiskt. Dagsljuset höjer aktivitetshormonet kortisol. Ju ljusare dagar, desto piggare blir vi. Ju fler mörka timmar på dygnet, desto lägre blir sexlusten och det kan bli svårare att bli gravid.

P-pillet rubbar ditt luktsinne

Doftknep för dig på jakt

I vissa kulturer har man länge känt till kroppsdofternas betydelse. Här är några exempel:

Malena Ivarsson

ARTIKELN HANDLAR OM