Sophie och Lotta tror att homos har lättare att släppa loss

RELATIONER

Sophie, 32, jobbar på badmintoncenter och Lotta, 32, projektledare på IT-företag.

Bor i ett vitt och ljusrosa radhus i Rönninge med matchande penséer på uteplatsen tillsammans med Sofies dotter Ronja, 2, och Lottas dotter Ida, 9, samt schäfern Nicole.

Foto: Foto: ROLF PETTERSON
"Heterosexuella frågar alltid om vi inte saknar en kille", säger Sophie och Lotta, här med Sophies dotter Ronja.

Om lesbiska:

S: Sedan Ronja föddes stöter vi ständigt på fördomar kring det. De tror att Ronja ska bli splittrad i vem som är mamma. Men det är helt självklart för oss. Jag är Ronjas mamma.

S: Vår kärlek ses inte som lika mycket värd. Om vi är på krogen kan en karl stöta på Lotta trots att vi har berättat att vi är ihop och jag står bredvid. Jag och Lotta får höra att ”Ni har bara inte fått en riktig kuk.”

S: Killar tycker inte att vi kan ha ”riktigt” sex, då måste det ju penetreras ordentligt.

L: Heteros söker ofta en orsak till att vi är lesbiska. Att vi blev slagna av pappa som liten eller nåt.

S: Allt blir så fokuserat på sexbiten. Folk tänker inte på att vi lever som varenda Svensson.

Om bögar:

S: Går man ut på ett mixat ställe så står flatorna för sig och bögarna för sig. Vi har vår värld, de har sin och det är en ganska markant gräns.

L: På krogen ser bögar över en eller rakt igenom en. I början kan det vara ganska läskigt.

S: Jag kan väl erkänna att om man ser en feminin kille så får man tanken ”bög”. De är väldigt välvårdade, snygga frisyrer, välklädda.

L: När jag var yngre fick jag hantera mina kompisars bögfobier. ”Du kan säga nej, du behöver inte slå honom på käften om han stöter på dig.” Men de var helt säkra på att bögar bara ville en sak.

Om heteros:

L: Jag får hålla en distans till tjejerna på jobbet så de inte tror att jag vill tafsa på dem.

S: Heteros är lite nojigare.

L: Jag hörde på jobbet att en pappa hade vägrat låta sin lille son leka med dockskåp, han skulle ju bli bög då.

S: De har svårare att släppa loss. I och med att vi redan har tagit ett steg ifrån ”det normala” så är inte så svårt att ta ett steg till. Men sitter man där i tomtebolyckan är det svårare att våga testa andra saker.

L: Jag tror säkert att det händer jättemycket bakom dörrarna hos heterosar, men vi kan nog tala mer öppet om udda saker. Det är mer hysch-pysch hos dem. Fast en annan kan ju också tappa hakan om det kommer en karl med tuttar.