Fåfäng och förtryckt eller frigjord och glad?

Svenska kvinnor tycker till om Bridget Jones

1 av 5 | Foto: Tommy Mardell
Christina Jonsson: ”Alla känner igen sig i henne”.
RELATIONER

Flamsiga vinpimplande singeln Bridget Jones är här igen – på bio. Och debatten är i full gång. Vissa feminister hatar henne – biobesökarna älskar henne.

– Det är patetiskt när kvinnor inte kan skratta åt sina egna svagheter, säger författaren Helen Fielding om kritiken.

Det råder Bridgetfeber i Sverige. Filmen går för utsålda hus. Runt 90 000 biobesökare sedan premiären för en vecka sedan.

Men alla är inte lika förtjusta. Uppretade feminister har gått till attack mot äppelkindade Bridget med argument som: bakåtsträvande och traditionell kvinnoroll som lägger ner mängder med tid och kraft på att vara missnöjd med sig själv. Bridget Jones vill bara ha en karl. Hon är en trist, spånig brud.

– Jag förstår att vissa

repliker kan irritera om man inte har någon känsla för ironi. Det är patetiskt när kvinnor

inte kan skratta åt sina egna svagheter. Bridget är en modern kvinna som bombarderas av en mängd olika budskap i olika medier och som försöker få till det rätt, säger Helen Fielding i en TT-intervju.

Fielding menar att boken såväl som filmen ifrågasätter kärnfamiljen som norm

i ett samhälle där allt fler kvinnor över 30 lever ensamma men ändå inte har någon riktig identitet.

– Vi anklagar oss fortfarande för att vara misslyckade om vi inte är gifta och är över 30 år. Då är du ett freak. Men det är inte sant. Den verkliga anledningen till att det finns så många singeltjejer är att vi inte står ut med vissa saker, sa Fielding till Aftonbladet i en intervju i år.

De ilskna feministerna kanske står närmare Bridget än de anar?

Bridget må vara en fåfäng bakåtsträvare på jakt efter den rätte eller kaxig yrkeskvinna med stor portion aptit på livet. I biomörkret spelar det ingen roll. Där älskar vi henne precis som hon är.

Enkät/ 1. Står Bridget för en traditionell bakåtsträvande kvinnoroll eller en ny frigjordhet?2. Vad gör Bridget så populär?

Katarina Lagerwall