Ständigt nya rön stressar gravida

Kerstin Österberg, barnmorska: Vanligt sunt förnuft räcker långt

RELATIONER

Är du gravid?

Då får du varken äta lakrits, åka tåg till jobbet eller titta på tv-såpor.

Om man ska tro forskarnas larmrapporter.

- Ät allsidigt och lev som vanligt, säger barnmorskan Kerstin Österberg.

Foto: Per Björn
"Lev i stort sett stort sett som vanligt med simning, promenader och gymbesök", säger barnmorskan Kerstin Österberg.

Välmenande råd och föreskrifter svämmar över när man ska ha barn. Larm och rön från forskare och läkare trumpetas ut i medierna.

Ylva Elvin-Nowak, doktor i psykologi och författare till boken "I sällskap med skulden", om den moderna mammans vardag, säger att mamman har ett stort ansvar.

- Mamman ska göra rätt, äta rätt, må rätt. Det är klart att det blir en väldigt, väldigt stor ansvarsbörda. Det första föräldrar frågar sig när det händer något med ungen är "Vad har jag gjort för fel?"

Larmrapporterna som kommer med jämna mellanrum kan innehålla viktig information. Få struntar blankt i råden.

- De flesta mammor som väntar barn är ju otroligt känsliga för all information de får och angelägna om att göra rätt. Det kan vara väldigt betungande. Bombarderas man med olika budskap då kan man lätt bli förvirrad.

Samtidigt tycker Ylva Elvin-Nowak att man ska ta nya rön med en nypa salt.

- Man presenterar ofta forskning som att "nu har vi funnit sanningen", vilket man sällan har.

I alla kulturer finns det koder för hur man ska vara under en graviditet. Vår kultur är full av motsägelser.

- För oss handlar det väldigt mycket om att äta rätt och sköta sig. Samtidigt ska man fungera som om ingenting har hänt. Man ska fortsätta att arbeta to the bitter end och vara lika pigg och fräsch som vanligt.

Men vad får man äta då? Och vad ska man verkligen vara rädd för?

- Man ska leva i stort sett som vanligt och äta välbalanserad kost. Gravat kött kan innehålla bakterier som ger allvarliga skador på fostret. Samma typ av bakterier finns i opastöriserad mjölk och importerade dessertostar. Vissa fiskar ska man låta bli eftersom de kan innehålla kvicksilver som kan orsaka hjärnskador hos fostret. Men även där går det mesta bra: all fisk från öppna havet, torsk, fiskpinnar och inlagd sill, säger Kerstin Österberg, barnmorska och chef på mödravårdscentralen Lotsen i Södertälje.

Brukar blivande mödrar som kommer till er vara fullproppade med larm och rön?

- Många är ganska välinformerade och pålästa. Unga människor i dag går ut på internet och söker information. De flesta har en god portion sunt förnuft, säger Kerstin Österberg.

FAKTA/Råden och larmen

Lina Modin Axelsson