Kär för alltid? Jo, visst går det!

Malena Ivarsson: ”I förälskelse finns ämnen som är besläktade med amfetamin.”

1 av 2 | Foto: Andreas Lundberg
RELATIONER

 Det finns få saker som ger lika mycket energi som att vara kär. Förälskelse är som en lastbil med druvsocker. På en gång. Det finns inga gränser för vad du klarar. Du är omnipotent.

Hur kommer det sig att förälskade par kan prata nätterna igenom, älska på dagarna och dessutom klara av det vanliga vardagslivet däremellan? Orsaken stavas hormoner.

– När två människor attraheras av varandra sker en formlig explosion av adrenalinliknande ämnen i kroppen. I den känslococktail som vi kallar förälskelse finns ämnen som är besläktade med amfetamin och de är den vetenskapliga förklaringen till att nyförälskade blir euforiska, pigga och svävar i luften. Att vara kär är som att använda narkotika. Ingenting ger oss en så hög kick som kärlek, säger sexolog Malena Ivarsson.

Det konstanta pumpandet av hormoner håller energin på topp i veckor, kanske månader. Sen börjar ofrånkomligen kroppen återgå till sitt normaltillstånd.

Sömnbristen tar ut sin rätt. Du sackar efter på jobbet, gäspar på representationsmiddagen och upptäcker återigen nöjet av att sova länge på morgonen.

Oavsett hur kär du är så inträffar det. Vilket är tur.

Ett ständigt adrenalinflöde sliter på kroppen och vilan är kroppens självförsvar.

Men efter en längre tids förhållande kan man önska sig tillbaka till känslorna som fick allt att verka lätt. Då när euforin gav oss kickar starkare än knark.

Är det möjligt att återuppleva den första förälskelsens euforiska energi igen?

– Absolut. Det bygger på att båda hela tiden fortsätter tillföra något till förhållandet. Att man har kvar egna intressen och ett dynamiskt liv där man hela tiden utvecklas. Genom att vara intressant för sig själv så blir man också intressant för sin partner, säger Malena.

– Samtidigt är det också viktigt att ha gemensamma intressen. Vackra minnen om trevliga saker som man gjort tillsammans sätter också fart på våra hormoner. Det är som om kroppen hade en egen lyckodrogsfabrik, säger hon.

Intresset för varandra är grunden för energin. Ett bra förhållande med en öppen kommunikation är en ständig källa till kraft. Det säger Iréne Knopff, beteendevetare som håller kurser om parrelationer.

– Titta på vad du och din partner verkligen säger till varandra. Vad pratar ni om? När man verkligen lyssnar på vad som avhandlas så är det oftast vardagsfrågor. Typ hur det var på jobbet, vad vi ska äta till middag eller liknande. Det vi pratar mindre om är hur vi verkligen känner oss inombords, vilka behov vi har och vad vi vill med livet. Viktiga frågor. Att våga öppna sig om det innersta är en förutsättning för att kunna upptäcka varandra på nytt och på så sätt återuppliva energin, säger Iréne.

Genom det personliga samtalet visar vi sidor av oss själva som gör oss intressanta för varandra. Och för oss själva.

– Det går inte att bara sitta och vänta på att energin ska komma tillbaks. Kärleken är resultatet av ett arbete, säger Iréne.

9 sätt att rädda kärleken

Jenny Arhammar