Pamela, har du glömt rumpkudden?

Förr formades kvinnokroppen med stoppning och korsett, nu tar vi till kniven.

1 av 2
Pamela Anderson är en av många kvinnor som tar till kniv och silikon för att passa tidens ideal.
RELATIONER

Jättehöfter, svällande vader, eller buk som en tunna. Kvinnoidealen har inte alltid sett ut som i dag. Under århundradena har kroppen formats genom våra kläder. I dag har vi tagit ännun ett steg - och skulpterar med kniven. På Stockholms stadsmuseum pågår just nu en utställning om den ideala kroppen under 400 år.

I dag använder kvinnor pushup-bh.

På 1800-talet var det kvinnans bak som skulle vara gigantisk. Den ideala ankstjärten fick hon genom att ha en kudde på rumpan.

Genom åren har olika kroppsdelar varit i centrum. Dagens ideal med stora bröst för kvinnor eller svällande biceps för killar var inte alls på modet för våra förfäder.

Utställningen tar sin början i 1650-talets Stockholm och sträcker sig fram till i dag.

- Våra kroppar har hela tiden sett likadana ut, förutom att vi kanske var magrare förr när det var dåligt med mat. Men vi har hela tiden förändrat kropparna genom våra kläder. Snörat till, bullat ut och byggt på, säger Anne-Marie Broms som tillsammans med historikern Lisa Öberg har tagit fram utställningen.

Synen på kvinnornas hull har växlat. Både mängden och var det ska sitta. För att uppnå sina ideal använde man sig av diverse hjälpmedel.

1600-talets pushup-bh var "falukorven": en valk som sattes runt höften och fick alla midjor att se smala ut. På 1700-talet var det breda höfter som gällde. Hjälpen fanns hos stela underkjolar.

Mode och ideal förknippas ofta med kvinnor. Men historiskt har männen drabbats minst lika mycket av utseendefixeringen. Dessutom har synen på vad som är manligt och kvinnligt växlat. Långt svallande hår var till exempel manligt på 1600-talet och ett attribut som kvinnorna tog efter.

För männen var svällande vader den mest erotiska kroppsdelen på 1600-talet. Vaderna fixade man med hjälp av vadkuddar under de långa strumporna. Även här har modet styrt idealen.

- När kortbyxorna försvann på 1800-talet försvann också de stora vaderna, säger Lisa Öberg.

Synen på mäns midjemått har varierat under åren. På 1600-talet skulle männen inte ha en markerad midja - tvärtom la man i kuddar i kläderna och idealet var män som tunnor.

- Så länge det fanns ett uttalat klasssamhälle skulle man visa upp sin rikedom. En stor man signalerade att här kommer någon som har råd, säger Anne-Marie Broms.

På 1800-talet var idealet det motsatta och männen bar korsett.

Det är svårare i dag att leva upp till idealen, med sjukdomar som anorexi som följd, menar Lisa Öberg:

- Det var mer humant förr då man lätt kunde ändra kroppen. Man satte på sig bomullsvalkar eller snörde åt med en korsett. I dag har folk mycket mindre kläder. Sommartid tar man av sig kläderna och under förväntas idealkroppen finnas.

Christina Larsson