De blev ett par trots övergreppen

Anna blev utnyttjad sexuellt sedan hon var tre år – nu är Denni hennes stöd i livet

RELATIONER

– Hon har gått från att vara en vit tavelduk till en vacker landskapsmålning, säger Denni om sin Anna.

Annas väg tillbaka efter ett liv med sexuella övegrepp är en kamp för henne, men även för Denni som är gift med henne.

– Det blåser orkanvindar ibland, då gäller det att stå emot och inte försvara sig, men också att hitta sätt att ladda om efteråt.

Foto: mikael lundgren
I början av Dennis och Annas förhållande städade hon sju gånger i veckan för att hålla ordning på sitt inre kaos. Nu mår hon mycket bättre och har inte de tvångstankarna.

Första gången Anna utsattes för sexuella övergrepp var hon tre år. Sedan följde 26 år av, ibland dagliga, övergrepp. Efter ett självmordsförsök kom hon i kontakt med Helle som var hennes terapeut och plastmamma under flera år efteråt. Helle satt till och med i salongen vid första dejten när de var på bio. Utan Helle hade inte Denni orkat leva tillsammans med Anna.

– Att ha någon som kunde förklara Annas kroppsspråk och olika reaktioner var en nödvändighet. Jag hade aldrig orkat annars. Men det räcker inte med att få förklaringar, man måste vilja veta och förstå som i vilken annan relation som helst egentligen, säger Denni.

I dag är Anna 38 år och nu är hon ute och föreläser om vägen tillbaka efter ett liv med övergrepp. Denni är med ibland och då berättar han om hur det är att leva tillsammans med en kvinna som utsatts för denna form av misshandel. Anna är heltidspensionerad och Denni arbetar som musiker, men då och då följer han med på föreläsningar.

Anna har svårt att känna tillit till människor och det ställer stora krav på den man hon lever med. I början städade Anna sju gånger i veckan. Eller när hon bunkrar mat för fjorton dagar. Ett sätt att hålla ordning på det inre kaoset för Anna, men outhärdligt ibland för Denni. I dag nöjer sig Anna med att städa en gång i veckan. Det är svårt att säga om Denni är ovanlig eller en människa med ovanligt stort tålamod och empati. Anna och Denni träffades genom en kontaktannons och redan under andra telefonsamtalet berättade Anna om övergreppen.

– Hade jag varit tjugo år hade jag nog inte gått in i den här relationen. Då hade jag tänkt mer på vad polarna skulle säga. Ämnet är så tabubelagt. I den här åldern tänker man mer på vad familjen ska säga och det har gått bra, säger Denni.

Denni har arbetat som yrkesmilitär och gjort FN-tjänst i Libanon. I sitt arbete kom han nära människor och situationer som inte var så enkla. Han tror att de erfarenheterna gjort honom mer ödmjuk och mindre självisk och även bättre rustad för att orka kämpa tillsammans med Anna. Även Denni har trampat på minor i livet som gjort honom stark och inte rädd när relationen ställer stora krav på honom. Tron på att allt kan bli bättre har han fått sedan han själv befann sig på botten i livet, men sedan hittade en väg upp ur depressionen.

För Denni och för andra män i liknande situation är det viktigt att sätta gränser, både för sin egen del och kvinnan. Ibland blir det för mycket för Denni. Han skriver och spelar musik, då får han en stund med sig själv och kan ladda om. Inte sällan blir det en låt till Anna.

Trots att Anna har problem med tillit är inte Denni rädd för att lämna henne om det skulle bli så.

– Det är fantastiskt hur jag har sett Anna växa de senaste sex åren och jag är helt övertygad om att hon skulle klara sig utmärkt utan mig.

När minnena oväntat dyker upp hos Anna får Denni acceptera att han inte får ett svar på en gång från henne.

Än så länge är de åtta katterna Annas och Dennis små barn. Katterna under Annas uppväxt var hennes trygghet. För Anna var de sig själva och ställde inga krav på henne. Denni har två barn sen tidigare och vill gärna ha barn igen, men nu skulle det inte gå.

– Vi har flera pusselbitar kvar som behöver falla på plats först.

FAKTA/Här får män hjälp

Ulrika Nandra