Kön är ingen ursäkt för att bete sig dumt

RELATIONER

Moderna museets nya chef Lars Nittve är inte rätt person att leda museet. För han kommer att köpa fler tavlor av manliga än kvinnliga konstnärer.

Det tror Föreningen för kvinnomuseer, Dea, som låter alla ta del av funderingarna i ett öppet brev. För att se till att museet ska få råd att köpa fler tavlor av kvinnor, så att det till slut blir lika många tavlor av kvinnor som av män i samlingarna, föreslår Dea att museet bara ska få köpa in ett verk av varje konstnär.

Föreningen har räknat ut att 57 män representeras med fler än tio verk och ska det hålla på så blir det aldrig jämställt. Nu vill föreningen inte ta i ordentligt och klämma i med att det är fel på Nittve för att han är man. Men det vore spännande om de ”vågat” välja en kvinna för en gångs skull, säger Dea. Och kulturministern jamsar med och pratar om regeringens ambitioner att jämställa museisektorn.

Så om Moderna museet får möjlighet att köpa in flera verk av Matisse, Mondrian, Billgren, Wolgers eller Book så ska man tacka nej för de är alla män och riskerar genusbalansen. Och om museet kan komma över några verk av Helene Schjerfbeck då hamnar man riktigt i klistret för hon är kvinna och inköpet skulle hjälpa upp genusbalansen. Men inköpet skulle i andra sidan strida mot regeln att man bara får köpa ett verk av varje konstnär. Eller gällde regeln bara manliga konstnärer?

Faktum är att man inte vill veta. När könsargumentationen går igång, på vilken sida av könsgränsen det än är, går vettet ut. Kvinnor går emot valet av Nittve skrev Dagens Nyheters kultursida som rubrik på artikeln om genuskonst. Sanningen är att kön lika lite som andra faktorer är en ursäkt för att uppföra sig dumt.

ARTIKELN HANDLAR OM