Är du riktigt navlad?

Äcklig eller sexig - naveln väcker känslor

1 av 5 | Foto: PETER KJELLERÅS
Sångerskan Britney Spears - en bland många som vågar visa naveln.
RELATIONER

Bara magar är inte bara sexigt. Det finns faktiskt de som helst går omvägar för att slippa se hålen som ser ut att gå in i kroppen utan stopp.

En högst ovetenskaplig undersökning gjord av Kvinna har visat att den egna naveln kan ge direkta obehag.

Britney Spears, Janet Jackson och många fler har inget alls emot att visa hålet på magen, men det är inte alla som tycker det är lika snyggt. En del tycker till och med att den är en otäck del på kroppen.

Åsa, 35, har funderat på sin navel:

- Min navel är ganska inbäddad och liten, så jag har egentligen aldrig sett botten av den. Det gör att den framstår som lite okänd och läskig. Jag avskyr att peta i den, till exempel tvätta den - det känns som om nerver strålar ut från naveln ända ner till fötterna så att det ilar, usch!

Henrik, 34, står inte ut ibland.:

- Jag vet inte varför jag tycker att navlar är så äckliga, det bara är så. Värst är navlarna på gravida kvinnor, de kan stå ut som stora kapsyler. När jag duschar undviker jag att pilla mig i naveln, helst vill jag tvätta mig med en svamp.

Navlarna som visas upp i sommar ser olika ut, men det beror faktiskt inte på hur den klipptes vid födseln, utan helt enkelt på olika ansamling hud runt navelsträngen.

Obehaget som kommer från naveln eller tanken på sin egen navel - eller för den delen andras också - kan vara inbillning, men fixeringen vid en kroppsdel har ett namn, dysmorfofobi, (obefogad uppfattning om att man ser avvikande ut). Psykiater Eva Bona vid Östra sjukhuset i Göteborg har då och då stött på personer som funderat lite extra på sin navel.

- Naveln kan ge en konstig känsla, men i de flesta fall har det att göra med en större problematik som inte har ett dugg med naveln att göra, säger hon.

Obehag eller inte, snyggt eller inte - för den som vill fundera vidare på saken finns ju alltid navelskådning att ägna sig åt. En lagom ansträngande aktivitet på stranden eller i hängmattan.

Vad tycker du om din navel?

Emma Ågren, 22, studerande, Umeå:

– Jag tycker att min navel är jättefin. Men den kan ju lukta lite illa. Äckliga navlar är de som ser ut som en grisnäsa, en sån där tjock späckig navel.

Ola Lövgren, 21, teknikchef, Stockholm:

– Jag gillar min navel, men jag vet de som inte tycker om sina navlar. De tycker att det är obehagligt om man rör på den. De som är riktigt tjocka har rätt äckliga navlar.

Isaac Anjoumonero, 7, Stockholm:

– Min syns inte för jag har tröja på mig. Jag tycker inte att min navel är äcklig. Men min lillebrors navel är det för att den är så stor.

Johan Riddarström, 26, arbetslös, Stockholm:

– Min navel är jättefin. Jag har en piercing för att jag tyckte att det var coolt 1994. Jag tycker inte att det är obehagligt att ta på den, det är ju bara ett hål.

FAKTA/Piercing

Ulrika Nandra