Nu stoppas kejsarsnitt

Sjukhus med pengabrist godkänner bara medicinska skäl

Foto: ANDREAS LUNDBERG
får betala själv Alltfler kvinnor väljer att föda med kejsarsnitt, ofta på grund av förlossningsrädsla. Men det är dyrt, mellan 30 000 och 40 000 kronor kostar det, upp till tre gånger så mycket som en vanlig förlossning. Göteborgs sjukhus anser sig inte ha råd med kejsarsnitt längre, om inte medicinska skäl ligger bakom. I annat fall får kvinnan betala själv.
RELATIONER

Göteborg är först i landet med att neka kvinnor kejsarsnitt om de har förlossningsskräck.

Här får rädda kvinnor ta pengarna ur egen ficka.

Om cirka en månad utförs bara kejsarsnitt på kvinnor av medicinska skäl på Östra sjukhuset och sjukhuset i Mölndal. Ett beslut de är ensamma om i Sverige, visar en kartläggning som Aftonbladet har gjort.

- Det här är inget vi önskar. Men vi får inte tillräckligt med pengar från politikerna och måste spara någonstans utan att riskera den medicinska vården, säger Gunilla Sundell, biträdande verksamhetschef vid Östra sjukhuset.

Alltfler vill föda med snitt

Ett kejsarsnitt kostar mellan 30 000 och 40 000 kronor, två till tre gånger så mycket som en vanlig förlossning.

Av kejsarsnitten som görs i Göteborg utförs cirka en fjärdedel på kvinnor med förlossningsskräck.

Vid andra sjukhus i landet avgörs fortfarande om kejsarsnitt ska göras från fall till fall.

Många landsting märker av att alltfler kvinnor önskar att slippa föda naturligt, men ingen har några konkreta planer på att införa ett förbud.

- För en operation måste det alltid finnas medicinska skäl. Det är inte bara av kostnadsskäl, det är alltid riskabelt att operera. Men rädsla kan vara ett medicinskt skäl. Vi försöker alltid föra en diskussion och påpeka att det inte är smärtfritt att bli förlöst med kejsarsnitt, säger Mikael Lood, chef på kvinnokliniken i Örebro.

Får söka sig till andra sjukhus

I Göteborg vill man bota mammornas rädsla med samtal i stället. Förhoppningen är att man ska stärka resurserna till Aurora-grupperna som tar hand om mammor med förlossningsrädsla. Men just nu finns inga pengar.

Och om samtal inte räcker får kvinnan själv betala sitt kejsarsnitt. Ett annat sätt är att söka sig till andra landsting.

- Alla har rätt att söka sig till andra sjukhus och då blir ju kostnaden mindre för vår del, säger Gunilla Sundell.

”Beslutsfattarna måste vara män”

Skrämmande och dumt. Så tycker Föräldra- föreningen kejsarsnitt om förslaget att rädda kvinnor själva ska betala för sitt kejsarsnitt.

- Jag antar att de som tog beslutet var män, säger Christine Matsson.

Christine Matsson är upprörd.

Katarina Lagerwall, Christina Larsson