– Jag ville ta mitt liv

RELATIONER

Mina är sexton år och går ännu i skolan. Det är bara på lunchen som hon inte är övervakad av sin morbror eller sina manliga kusiner.

– Det modigaste jag har gjort är att rulla ihop slöjan som en turban.

Hon skrattar och virar ihop tyget till en strut på hjässan för att visa mig.

– Du vet, som Feven.

Det är enda gången under intervjun som hon skrattar.

När Mina var fjorton år kontaktade hon själv de sociala myndigheterna. Då hade hon blivit misshandlad av sin far under flera års tid.

– De kallade mamma och pappa till ett möte. Pappa lovade att det aldrig skulle hända igen. I början trodde jag honom.

Men i stället blev misshandeln allt svårare, både den fysiska och den psykiska. Mina berättar hur fadern, som var arbetslös, till sist ägnade dygnets alla vakna timmar åt att kontrollera vad hon hade för sig.

– Han byggde ett fängelse runt mig och mamma. Jag önskade bara att få fika med mina väninnor efter skolan ibland. Träffa vänner och att de får ringa mig ibland.

Två år senare insåg de sociala myndigheterna att Mina inte kunde bo kvar hemma. Hon bad att få komma till en ny familj, åtminstone tills hon gått ut skolan. Till sist gick fadern med på att låta henne placeras hos morbrodern.

– Jag förklarade att det inte skulle innebära någon lättnad. Men de sa att det var viktigt att inte splittra familjen, att jag skulle böja mig för familjens krav tills jag blir myndig.

Så blev det. För Mina har ett fängelse bytts ut mot ett annat. Bortsett från skolgången har hon inte varit utanför hemmet på egen hand på två år.

Hon har varit nära att ge upp helt.

– Det var en tid när jag ville ta mitt liv.

I dag räknar hon ner till sin myndighetsdag. Men om hon kommer att få uppleva den i Sverige vet hon inte.

– Jag tror att de kommer att begära att jag gifter mig i Syrien innan dess. Antagligen har de också redan bestämt med vem.

Att få en egen lägenhet och studera på universitetet tror hon kommer att förbli en avlägsen dröm.

– Om jag inte tar mod till mig och verkligen lämnar familjen. Men vem skulle ta emot mig och kunna gömma mig tills jag klarar mig själv? undrar hon innan hon kastar en blick på klockan och hastigt lämnar kaféet.

Läs om 19-åriga Samira:

– Jag blev prostituerad

– Många skyldiga till hedersmorden

Begreppet hedersmord förekommer främst i Mellanöstern. I Jordanien beräknas ett trettiotal kvinnor mördas årligen.

Camilla Svenonius