– Jag blev prostituerad

RELATIONER

Samira säger att hennes liv är förstört. Hennes familj har förskjutit henne, hon har ingenstans att ta vägen utan tillbringar nätterna hos olika män.

– Jag har inte träffat min familj på över ett år. Jag är inte längre välkommen hos någon i min släkt. De såg mig som prostituerad långt innan jag blev det, säger Samira.

Det började med en familjetragedi för tre år sedan när hennes mamma plötsligt gick bort och fadern blev psykiskt sjuk. Ansvaret för familjen överlämnades på familjens äldsta son, hennes 20-åriga storebror. Då var Samira sexton år gammal och storebrodern började ta råd av släkten i Irak om hur han skulle ”uppfostra” sin lillasyster.

– Vi var alla mycket ledsna. Jag förstår att det inte heller kan ha varit lätt för min bror – men han tog rollen som familjeöverhuvud alldeles fel.

– Jag hade tidigare haft ganska mycket frihet, och nu när jag verkligen behövde mina vänner krävde han plötsligt att jag skulle ge upp mitt sätt att leva för att leva som de gjorde för decennier sedan hemma i Irak!

Hon försökte sätta sig emot brodern genom att fortsätta med sina fritidsaktiviteter och hålla kontakten med sina vänner. Följden blev att hon levde i ständig skräck för hans raseriutbrott. Och till sist övergick hoten om misshandel i verklighet.

När fadern till sist togs in på klinik portförbjöd brodern henne från hemmet.

Samira beskriver det som hände som att hon helt tappade fotfästet. Nu var hon arton år och myndig, men hade inte hunnit förbereda sig för ett eget vuxenliv.

– Det värsta var att jag började tycka att de hade rätt om mig.

När hon sedan träffade en äldre svensk man som erbjöd henne att låna hans lägenhet tackade hon ja.

– Först trodde jag faktiskt att han ville hjälpa mig, men jag insåg snart att han begärde att jag skulle vara med honom.

Det här är svårt för Samira att prata om. Hon avbryter sig ständigt mitt i meningarna och ber om förståelse.

– Jag hade inget val, tyckte jag då. Nu känns det som om det var då jag gav upp helt. De hade vunnit över mig. Jag gav till sist min familj rätt att kalla mig prostituerad.

Camilla Svenonius