”Jag skulle hellre dö än föda naturligt”

Viktoria, 28, om förlossningsskräcken och kejsarsnitten

RELATIONER

80 000 kronor.

Det är vad Viktoria Söderström hade fått betala för sina två söner i dag.

– Det är ju sjukt. De som bestämt det här lider nog inte av förlossningsskräck. Jag skulle hellre dö än föda naturligt, säger hon.

Viktoria Söderström, 28, har alltid varit skräckslagen inför att föda barn. Tidigt bestämde hon sig för att aldrig bli gravid.

– Det är som en fobi. Jag var rädd för smärtan, för att få panik vid förlossningen och inte klara av det, säger hon.

Skulle få avstå från barn

Men för drygt sju år sedan blev Viktoria Söderström gravid. I dag har hon två söner som båda är födda med kejsarsnitt på Östra sjukhuset, ett av de två sjukhus i Göteborg som nu nekar kvinnor kejsarsnitt även om de lider av förlossningsskräck. Alternativet är att själv betala de 30 000 - 40 000 kronor som ingreppet kostar.

– Jag blir så förbannad. Det betyder att jag skulle få avstå från att skaffa barn i dag. Det finns inte en möjlighet i världen för mig att punga ut med de pengarna, vilken arbetarfamilj har det?

Gravid med sin första son, Robin, gick hon ständigt omkring och var livrädd för att hon inte skulle få kejsarsnitt. Barnmorskan kunde inte lova något.

– Jag drog tunga vagnar och lyfte saker. Om jag fick missfall så var det nog meningen, tänkte jag.

”Jag blev kallad fegis”

Utan kejsarsnitt var abort det enda alternativet. Men ingen förstod.

– Andra kvinnor kallade mig fegis, ”gud vad löjlig du är” och menade att föda barn är det naturligaste i världen. Men jag hade ju hellre dött än genomgått en naturlig förlossning, säger Viktoria Söderström.

Aurora-gruppen som ska hjälpa mammor med förlossningsrädsla hjälpte inte.

– Inte ett smack. Det kändes som att gynekologen ville skrämmas. Hon tog till och med upp exempel på ett barn som fötts med kejsarsnitt och hade syrebrist. Men vad hjälper det att skrämmas när jag redan är rädd? Det finns en risk med alla ingrepp, ska man strunta i att ta bort blindtarmen om den blir inflammerad också? Helt ärligt så tror jag att både jag och barnet hade tagit större skada av paniken.

Familjer kan inte få barn

Om fler sjukhus börjar vägra kvinnor kejsarsnitt tror Viktoria Söderström att färre och färre barn kommer födas i Sverige.

– Nu kommer ju familjer som vill ha barn inte kunna skaffa det. På grund av rädsla. Det känns som att folk hur suttit och bestämt saker utan att ta reda på vad vi kvinnor känner, säger hon.

Hanna Blanksvärd