Tio procent av alla gravida har förlossningsskräck

”Rädslan för smärta kan få kvinnor att välja bort barn”

RELATIONER

Östra sjukhuset i Göteborg och sjukhuset i Mölndal har beslutat att förlossningsskräck inte räcker som motiv för kejsarsnitt.

– Det här är inget vi önskar oss. Vi vill ju stötta de här kvinnorna, säger Gunilla Sundell, biträdande verksamhetschef vid sjukhuset i Göteborg.

Här svarar hon på fem frågor om förlossningsskräck och kejsarsnitt:

Foto: andreas lundberg

Vad innebär förlossningsskräck?

– Det varierar. En del har hört något som ger dem ångest, andra har varit med om en obehaglig förlossning. Det finns rädslor för att underlivet ska gå sönder eller att fostret ska skadas på något sätt. Förlossningsskräck ser olika ut, men ungefär tio procent av alla gravida lider nog av det i någon grad.

Går det att bota?

– Vi har vår auroraverksamhet. Det är grupper där kvinnorna kan få hjälp att bearbeta sin oro. Det är inte alls meningen att försöka övertala kvinnor att föda naturligt. Vi ska hitta det bästa alternativet. Men vissa kvinnor är så övertygade om att de vill ha kejsarsnitt att de uppfattar ett samtal som ett hot. Det beror på situationen.

Vad är riskerna med kejsarsnitt?

– Ett kejsarsnitt är ju ett kirurgiskt ingrepp. Det kan uppstå blödningar och sårinfektioner. Kvinnan löper större risk att få blodproppar. Barnet stressas i andningen.

Vad finns det för fördelar?

– Medicinska fördelar finns inte så många, men det kan vara att moderkakan ligger på fel ställe eller att mamman eller barnet är sjukt.

Totalt görs cirka 15 procent av alla förlossningar med kejsarsnitt, tror Gunilla Sandell. Och de ökar.

– Kejsarsnitt som inte är medicinskt berättigade har blivit mer accepterade i dag, säger hon.

Finns det en risk att kvinnor med förlossningsskräck väljer bort barn helt?

– I värsta fall kan det nog leda till det. Men naturligtvis kommer vi pröva de här kvinnorna och göra individuella bedömningar. Och vi kommer på inget vis att ta betalt direkt av kvinnorna. Det här ska landstinget stå för.

Hanna Blanksvärd