”Föda kan ge dödsångest”

Överläkare kritisk till nya reglerna för kejsarsnitt

RELATIONER

Alltfler kvinnor vill föda med kejsarsnitt.

De är rädda för smärtan, för att få panik eller att inte överleva.

- Det är inte konstigt. Precis som folk inte vågar åka tunnelbana, finns det de som får dödsångest av att föda, säger Berit Sjögren, överläkare och docent i gynekologi.

Foto: KEPA ARIZALA
FÖDDE MED KEJSARSNITT "Göran Persson pratar om att vi ska skaffa fler barn. Men mina grabbar, Kevin, 3, och Robin, 7, hade inte funnits om jag inte hade fått kejsarsnitt", säger Viktoria Söderström som har förlossningsskräck.

Som Aftonbladet berättade i går är Östra sjukhuset i Göteborg och sjukhuset i Mölndal först i landet med att neka kvinnor med förlossningsrädsla att få kejsarsnitt. Orsaken är brist på pengar.

- Man måste vara medveten om att oro och ångest är vanligt, säger Berit Sjögren, som är kritisk till beslutet.

- Vi måste bygga en verksamhet där kvinnor har förtroende för vården.

En kartläggning som Aftonbladet gjort visar att många sjukhus märker av att alltfler kvinnor vill förlösas med kejsarsnitt.

- En positiv utveckling är att det i dag finns kliniker som behandlar kvinnor med förlossningsskräck på nästan alla sjukhus, säger Berit Sjögren.

Nästan alla är omföderskor

Hon har arbetat med förlossningsrädda kvinnor i 20 år och upplever att många av kvinnorna har dåliga erfarenheter från sjukvården från tidigare.

En viktig förklaring till rädslan är otrygghet.

Rädslan gäller främst:

att inte få hjälp

att få ont

att gå sönder och brista

att få panik

att inte överleva

Den största gruppen kvinnor som är rädda är kvinnor som redan varit med om en svår förlossning.

- Vissa har haft svåra komplikationer, andra har haft en normal förlossning men upplevt det outhärdligt, säger Berit Sjögren.

Kvinnorna kommer till henne och de andra läkarna på Karolinska sjukhuset i Solna efter att ha fått en remiss från mödravården.

- Handlar det om ren smärträdsla kan vi ofta lugna kvinnan.

Svårt att bota rädslan

Men det är svårt att bota rädslan, anser hon. Även om en kvinna beslutat sig för en normal förlossning, kan det ändå sluta med ett kejsarsnitt.

- Man måste vara medveten om att det är allvarliga rädslor kvinnor har, säger Berit Sjögren.

Christina Larsson