Startsidan / Wendela

En av tre är otrogen

Aftonbladets nätläsare: otrohet vanligt bland både män och kvinnor

   En tredjedel av Aftonbladets läsare har varit otrogna. De flesta gör det för spänningen, andra har drabbats av den stora passionen. Några gör det som hämnd.

   – Jag är bara ute efter flörten, en bekräftelse på att jag är attraktiv, säger Malin, 29.

    Här berättar Aftonbladets läsare om sin otrohet.

Paren som ska förföras i Temptation Island.   Paren som ska förföras i Temptation Island.

Aftonbladets läsare på nätet: otrohet vanligt bland både kvinnor och män. Kvinnor är otrogna med jobbarkompisen. Männen hoppar över skaklarna med en okänd.

Mer än var tredje har varit otrogen – bara var femte ångrar sig.

Det visar Aftonbladets stora undersökning på nätet.

I morgon sänds del två i dokusåpan Temptation Island på Kanal 5. Populärt kallad otrohets-tv. Fyra par ska frotteras med 24 vackra singlar med uppdrag att förföra på ön, på ön Roatán Island utanför Honduras kust.

Spänningen för tittaren är om paren lyckas hålla sig trogna eller inte.

Vad som är underhållning i tv är också vardag i många svenska förhållanden. En tredjedel av de drygt 65000 läsare som svarat på Aftonbladets undersökning på nätet har varit otrogna mot sin partner. Men betydligt färre säger sig känna till att de blivit bedragna.

Lika vanligt bland båda könen

Lika många män som kvinnor har varit otrogna. Däremot skiljer sig ofta orsaken till otroheten, menar Ulf Åkerström, psykolog som jobbat i många år som familjerådgivare:

  Män förklarar ofta sin otrohet utifrån sig själv och inte sin partner. Man är nyfiken och vill spränga gränser.

  Kvinnor ser ofta sin otrohet som ett resultat av ett dåligt förhållande.

Aftonbladets undersökning visar att kvinnor helst är otrogna med någon de känner, ofta en arbetskamrat. Män väljer oftare en främmande person.

– För männen är sexupplevelsen mer intressant. De är ute, ser en kvinna de blir sexuellt intresserade av och tar tillfället. Kvinnor får en bra relation med någon på jobbet. Den utvecklas och det kommer in ett erotiskt moment.

Det gör att det är svårare för parterna att komma över otroheten.

– Mannen tycker att det är förmildrande att han bara var kåt, medan kvinnor tycker det är sjukt. För mannen är det värre att kvinnan har en känslomässig dragning till den andre mannen.

Sätter olika gränser

Kvinnor och män ser också olika på var gränsen för otrohet går, enligt Aftonbladets undersökning. De flesta män sätter gränsen vid samlag, medan gränsen går vid kyssar för många kvinnor.

Etnologen Veronica Abnersson har djupintervjuat kvinnor om otrohet.

– De otrogna kvinnorna upplevde att de älskade två, och såg idealet om den lyckliga tvåsamheten som ett hinder. De höll tyst om sin kärlek för att otrohet i samhället betraktas som något fult, säger Veronica Abnersson.

  Kan otrohet vara bra för ett förhållande?

– Ja, liksom ett brutet ben kan ett förhållande bli starkare när det väl läker. Men det gör ont, säger Ulf Åkerström.

– Oftast är det början till slutet på ett förhållande.

Christina Larsson
Senaste TV-klippen
Följ wendela
Om Aftonbladet