Hjälp, min sambo är en sportdåre

Sportdåren stänger aldrig av tv:n. Han stänger av världen. På fredag börjar OS och sportdåren tar semester när tv sänder både dagar och nätter. Jobb och familj, den där vanliga världen, får vänta.

Foto: Magnus Sandberg
Soffan. Fjärrkontrollen. Chipspåsen och ölen. Mellantider och finaler. Pillan och Magda. Sudden och Salo. Snart börjar OS och sportfånen tar semester från resten av världen.
RELATIONER
Albert Svanberg.

 En del kvinnor tröttnar på sina män under en sådan här OS-sändning, säger familjerådgivaren och relationskonsulten Lena Melin. När hon irriterat sig på mannens enorma sporttittande under en längre tid kan det här vara droppen. Hon får nog.

Frun eller sambon blir bara argare i takt med att slashasen där i soffan firar en ny medalj med ostbågar och öl. Han försvinner bort i världen av sport-tv.

– Det här sliter på relationen, säger Lena Melin. Men i en relation där man kan tala med varandra brukar det inte bli några problem. Man får inte en dålig relation bara av sporttittande.

Lena Melins råd till par där ett stort specialintresse hos den ena parten kan ta mycket tid och uppmärksamhet under en period, är att helt enkelt förhandla.

– Har man en familj har man ett åtagande. Hemmet kan inte ställas på vänt och det handlar om att kompromissa. Han som vill titta på mycket sport måste visa respekt och tala med sin partner.

Albert Svanberg på SVT Sport förstår problemet med en sportfåne som väljer bort sin partner under till exempel en OS-sändning, men säger:

– Jag hoppas ändå att de har en så pass levande relation att partnern kan hitta på något annat när han vill titta på sport.

Men vad är det som gör OS på tv så fascinerande att många ”ställer in” sitt vanliga liv?

– Det är ett oregisserat skådespel. När man sitter framför en direktsändning delar man ovissheten med alla, med aktörer och betraktare, säger Albert Svanberg. När man ser en film eller en konsert har man en känsla av hur det ska sluta, men sport är helt oförutsägbart. En direktsändning är ett enormt spänningsmoment.

Albert Svanberg tycker att OS har den högsta statusen av alla idrottsevenemang.

– Sätter man skottet på fel ställe eller missar finalen får man vänta i fyra år till. OS är unikt, säger han.

Helene Arkhem