Johannesört kan göra dina p-piller värdelösa

RELATIONER

Två svenska kvinnor har blivit gravida – trots att de ätit p-piller.

Orsaken: De åt samtidigt johannesörtspreparat som slog ut effekten av p-pillren.

Nu skärper Läkemedelsverket varningstexterna.

Foto: Björn Elgstrand
Naturläkemedlet johannesört.

I det ena fallet handlar det om en 31-årig kvinna som åt p-pillret Trinovum samtidigt som hon åt ett johannesörtspreparatet Esbericum, skriver Dagens Nyheter. Efter att ha ätit de båda preparaten parallellt i fyra månader konstaterades i november 2000 att hon var gravid.

I det andra fallet handlar det om en 28-årig kvinna som åt p-pillret Trinordiol 21, samtidigt som hon åt örtpreparatet Kira, som innehåller johannesört. I mars 2000 konstaterades att hon var gravid. Hon hade då ätit p-piller och johannesört parallellt i fem månader, skriver DN.

Johannesört är ett av de vanligaste naturläkemedlen, och anses ha positiva effekter på lätta depressioner, oro och ångest. I Sverige säljs varje år johannesörtspreparat för cirka 40 miljoner kronor.

Hjärtmediciner påverkas

P-piller är emellertid inte det enda läkemedel vars effekt kan försämras av johannesört, uppger läkemedelsverket. Många andra mediciner, i vissa fall livsnödvändiga, kan påverkas:

Warfarin, blodförtunnande medel.

Ciklosporin, som hämmar det naturliga immunförvaret.

Anti-hiv-läkemedel.

Efter de senaste rapporterna om så kallade interaktioner mellan johannesörtspreparat och andra läkemedel skärper nu Läkemedelsverket varningstexterna på de berörda örtprodukterna.

Förses med varningstexter

Tre olika märkningsklasser kommer att skapas, beroende på hur kraftfulla de olika preparaten är: Potent, måttlig och ingen induktion. Alla johannesörtspreparat ska märkas. De produkter som ännu inte testats för så kallade induktiva effekter kommer att tills vidare märkas med den kraftigaste varningstexten – potent.

Alla preparat som innehåller johannesört verkar dock inte ha de hämmande effekterna på läkemedel, till exempel de örtteer som testats av Läkemedelsverket.

Fredrik Rundkvist