”Silikonet gjorde mitt liv till en mardröm”

Nu varnar Marianne, 38, för att förstora rumpan

RELATIONER

Marianne Hestsveen förstorade sin bak med silikon.

Resultatet blev en vätskefylld böld och ett köttsår som inte ville läka.

– Silikonimplantaten gjorde mitt liv till en mardröm, säger hon.

Foto: trond solberg/vg
Fick ta bort silikonet Marianne Hestsveen varnar för silikonimplantat i bakdelen. I dag har hon bytt ut dem mot fett från sin egen mage.

I Sverige väljer allt fler att lägga sig på operationsbordet för att förstora sina bröst eller förminska sina näsor. Men rumpförstoringar, som är oerhört populära i Brasilien, är mycket ovanliga.

Kunde varken sitta eller ligga

1999 bestämde sig trebarnsmamman Marianne Hestsveen, 38, för att operera in silikonimplantat i baken och vände sig till en plastikkirurg. Tre månader senare fick hon åka till akutmottagningen.

– Jag kunde inte sitta, inte ligga, inte köra bil. Jag hade ont hela tiden. Silikonimplantaten gjorde mitt liv till en mardröm, säger hon till tidningen Verdens Gang.

Missnöjd med ingreppet

Ingreppet utfördes på en privatklinik i Norge. Enligt Marianne Hestsveen gav läkaren ett professionellt intryck och hade inga invändningar mot operationen. Men bara tre veckor senare började hon må illa och fick så ont att hon inte kunde sitta och ligga. Dessutom var hon missnöjd med resultatet.

Fick en varfylld böld

Snart började operationssåret på den övre delen av baken utsöndra vätska.

– Jag fick en stor böld som det gick hål på. Min man fick hjälpa mig att byta bandage och jag kunde inte gå ut för då blev byxorna genomvåta, berättar Marianne Hestsveen.

Innehöll flera liter

Läkaren lugnade henne med att såret snart skulle läka. Men när problemen fortsatte kontaktade hon en annan plastikkirurg, Jarl Bunaes. Han konstaterade att det rörde sig om en allvarlig infektion runt silikonimplantaten och skickade henne omedelbart till sjukhus.

– Varbölden på bakdelen måste ha innehållt flera liter med vätska, säger han till VG:s nätupplaga.

Silikonimplantaten fick tas bort. Kostnaden för operationerna: 90 000 norska kronor.

Har tagit fett från magen

I dag träder Marianne Hestsveen fram som ett skräckexempel för att avråda andra kvinnor att förstora rumpan. Nu har hon ersatt silikonet med fett från sin egen mage.

Näsplastik kräver ofta justering

I Sverige är det ovanligt med komplikationer vid skönhetsoperationer. Näsplastik är det ingrepp som oftast kräver en andra operation. Ungefär 15 procent av näsoperationerna kräver en justering, enligt Kjell-Ove Sällström på Plastikkirurgigruppen i Stockholm.

Fakta/ plastikkirurgi

Vanligaste operationerna

Hanna Blanksvärd