”Jag är som Skorpan Lejonhjärta”

Mark Levengood är aktuell med sin bok ”Gamla tanter lägger inte ägg”. På aftonbladet.se chattade han om homoadoptioner, kaninen Pepsodent och sina drömmar om att bli butler

RELATIONER
Som liten ville Mark Levengood bli präst, lastbilschaufför och butler, skriver han på chattet.

qanden säger: Vilket är ditt favoritprogram som du har varit programledare för???

Mark Levengood säger: Tja, lite svårt att säga....Jag älskade att göra "Aha! sa Mark", barnprogrammet 1993-95...men också Mark och hans vänner och Kväll i Kungariket var väldigt stimulerande

tjejjen säger: hej du. beundrar dig väldigt mkt. har tänkt att jag ska läsa boken snart. hur mår du förresten?=)

Mark Levengood säger: Tack tack, mår som en prins. Håller på och tränar för Vasaloppet.

Katie säger: Hur kom Ni pa att ni skulle skriva den har fantastiskt roliga boken?

Mark Levengood säger: Vi blev presenterade av en gemensam vän, Ann-Marie Skarp på Piratförlaget. Och sen blir det som det blir...man gillar varandra, pratar hela natten, kommer på möjliga sätt att arbeta på....

Mark Levengood säger: Och ett år senare var boken färdig!

qanden säger: Läser du mycket böcker själv???

Mark Levengood säger: Japp. Jag är i själ och hjärta en bibliotekarie på drift. Senast i morse läste jag ut en riktigt sorglig bok, "Sarah".

qanden säger: Hur är Unni Lindell att arbeta med???

Mark Levengood säger: Hon är riktigt rolig. En sådan där människa som åren inte rör vid, lika inspirerad som om hon stigit upp ur havets skum i morse.

Extract säger: Läser du Jonas böcker?

Mark Levengood säger: LOL. Jag har levt med de där böckerna i 15 år, kan inte gå förbi bokhyllan utan att de viskar minnen till mig...så jag kan svara "JA!" utan att darra på manchetten.

qanden säger: Vilken är din favorit-bok???

Mark Levengood säger: Hur menar du? Bland Jonas böcker eller överhuvudtaget?

BLÅ säger: Nu har du provat alla möjliga yrken... Hur är det sjungandet?

Mark Levengood säger: Jag skulle aldrig ställa mig att sjunga offentligt. Min fröken sa alltid "Alla kan sjunga..bara man slipper lyssna på eländet"Det sitter i.

anne säger: Hur mycket har ni redigerat barnens uttalanden i boken

Mark Levengood säger: Vi har haft principen att inget uttalande får skärpas till eller ändras på. Skulle vi göra det skulle det märkas att materialet är draget genom ett perspektiv, och då blir det fusk. Däremot har vi kortat bisatser någon gång, men utan att ändra på andemeningen.

qanden säger: Om du skulle få ta med dej 3 saker till en öde ö,

vad skulle du ta med då???

Mark Levengood säger: Jonas, Henrik, och den fjärde boken i Harry Potter-serien.

qanden säger: Vad är din bästa julklapp???

Mark Levengood säger: I år fick jag en gyllene pläd av Jonas. Den blev jag väldigt glad över, den är så vacker.

Lina säger: Jag har bara en fråga... å jag vet att den inte har nåt med boken å göra... men jag undrar så mycket.. å har undrat i flera år nu... Vad har hänt med kaninen Pepsodent?? mvh /Lina

Mark Levengood säger: Peps lever fortfarande, han bor i Finland med min producent Nisse. Han (alltså Peps, inte Nisse) väger 9 kilo, och tillbringar dagarna med att gnaga telefonledningar och gnida sig på ett osunt sätt mot Nisses flickväns ben.

qanden säger: Vem är din favorit-Astrid-figur???

Mark Levengood säger: Skorpan. Liksom alla förvirrade varelser är väl också jag en Skorpan Lejonhjärta.

Milla säger: Har du syskon? Ditt bästa barndomsminne?

OSh säger: Om Sverige spelar hockey final mot Finland i OS, vem hejar du på??????

Mark Levengood säger: Har tre syskon i Finland och tre i USA. Min lillebror Kimi blev världmästare i frisbee (!) förra lördagen.

Mina barndomsminnen är ett myller, men de allra ljusaste inbegriper min mormor, som var ett UFO.

Mark Levengood säger: Officiellt ser jag glad ut nrä Sverige gör mål, men i hjärtat håller jag på Finland. Men säg det inte till någon.

OSh säger: Ska du titta på OS?

Mark Levengood säger: Jadå. I regel tycker jag sommar-OS är roligare, (då får man se simhoppare, trallalaa..) men det är alltid kul med Olympiaden.

sandra säger: vad ville du bli när du var liten???

Mark Levengood säger: ville bli präst, lastbilschaufför och butler.

BLÅ säger: Om kändisar fick vara med i Robinson, skulle du vilja delta?

Mark Levengood säger: Nej. Aldrig.

Kenth H säger: När får vi se dig i TV igen? Fungerar det nya radioprogrammet som du hade tänkt dig?

Mark Levengood säger: Fast jag älskar att kolla på Robinson!

Mark Levengood säger: Tv...vem vet? När jag får lust igen! Radioprogrammet....jodå, men folk dröjer för länge med att skicka in sina mail. När programmet är slut varje vecka får vi högar av underbara svar, men då är det ju försent. Men varje vecka slås jag av att det finns så många fina människor i det här landet.

enperson säger: Hur kommer det sig att man vill bli butler ? eller präst för den delen .. =)

Mark Levengood säger: Tja....skulle Mark, 9 år vara här skulle han få svara på det där butleriet. Präst skulle fortfarande inte vara otänkbart, det är väl en fråga om kallelse antar jag.

monica säger: hej mark en jätterolig bok med många "poäng". Gav bort den till min arbetsplats när jag slutade. den gav alla många goda skratt. tänk vad naturligt ett litet barn är som små.....jättebra bok man blir på bra humör när man läser den. ibland eller som oftast är det "det lilla " som gör livet så roligt att leva, fortsätt med ditt glada jag vi behöver fler som du i vår lilla värld.

Mark Levengood säger: Tack snälla! Boken skrevs egentligen med tanke på personalen på förskolor, vi hörde att de var så stressade och så gjorde vi en uppmuntringsbok.

Extract säger: Jag ska snart inhandla två dvärghamstrar. Är det okej om jag döper dom till Jonas och Mark?

Mark Levengood säger: Jadå, bara jag slipper bli fadder. Tycker i regel att hamstrar är så poänglösa, de sitter livärdda och gömmer sig bakom ett salladsblad, sen får de diaree och dör.

Jen säger: har du & Jonas aldrig tänkt på att göra en show tillsammans ? Det hade varit roligt tycker jag =O)

Mark Levengood säger: LOL. Inte en chans, vi är båda för envisa och bestämda nrä vi arbetar. Men han är bra söt.

per säger: Hur anser du att regeringen sköter sig?

Mark Levengood säger: Bra. Gillar vår nuvarande regering.

cicek säger: vilka är dina faforit politiker?

Mark Levengood säger: Måste nog säga Mona Sahlin. Dags att lämna henne i fred. Det fattas ju inte precis politiker som betalar sin bilskatt i det här landet, men visionärer är det mycket ont om. Så man skall vara snäll mot henne.

Varga säger: Favorit författare?

Mark Levengood säger: Tolstoy. Lagerlöf. Flaubert. Fröding..och en massa andra

slash säger: jag tycker att det är diskriminering att heterosexuella killar måste mönstra och inte homosexuella killar, vad tycker du?

Mark Levengood säger: Vad jag vet måste bögar mönstra.

Varga säger: Har ni några djur, du och Jonas?

Mark Levengood säger: Jadå, men det finns ju Tenotex.

Mark Levengood säger: Nej. Skojade bara. Skriv inte det. LOL. Vi har för tillfället inga djur, nej.

Angelica säger: Tycker du att homosexuella ska få adoptera barn, vad är de starkaste argumenten för emot?

Mark Levengood säger: Jag tror att ett adopterat barn behöver mycket stadga och kärlek i sitt liv. Min erfarenhet säger att homosexuella ofta fått gå genom en massa saker i livet som ger dem en stadig och bra plattform, och tror nog att de är precis lika bra, om inte bättre som fosterföräldrar.

sigge säger: Vill du adoptera barn? Måste ett barn ha kvinnliga förebilder i familjen?

Mark Levengood säger: Ja, det kan jag gått tänka mig. Efter ett besök i El Salvador för FN:s räkning var jag villig att adoptera på studs, det var så rysligt hemskt att se barn gå illa på gatorna. Kvinnliga förebilder...ja, det tror jag är bra.

Mark Levengood säger: Men idag växer många barn upp med bara en förälder, och fast det kanske inte fungerar perfekt är det ändå en miljon gånger bättre än att sniffa lim i San Salvador.

Louise säger: jag skulle bara säga att du och Jonas är förebilder för många!

Mark Levengood säger: Tack, snällt sagt. Sånt tröstar att veta om man vaknar mitt i natten och undrar varför man håller på som man gör.

per säger: Vad kommer att ske för dig i framtiden?

Mark Levengood säger: Jadu....vet inte. Hinner aldrig planera, och märker också att livet bjuder på ändlöst större upplevelser om man lämnar lite utrymme för det oförutsedda.

Varga säger: Jag tycker att du är en lugnande människa Mark, behövs i vår stressiga värld..Hur gör du för att stressa ner?

Mark Levengood säger: Tack. Stressar aldrig upp, eller försöker undvika det. Inget blir bättre av att man stressar, allt prat om "positiv stress" är bara bull om man inte är stridspilot.

Mamma mia säger: Kan du inte se till att Jonas klär sig lika snyggt som du?

Mark Levengood säger: LOL (betyder Laugh out loud). Jag älskar honom precis han är. Om jag skulle vilja vara ihop med någon som ser ut som jag kunde jag lika gärna stå och gnida mig mot en spegel.

Ninnie säger: Du har Sveriges mest sexigaste röst tycker jag!

Mark Levengood säger: (lägger rösten djupt) Du är fin du, Ninnie....

Mamma mia säger: Min syster var på mässan i Gbg när du föreläste om dina resor, hon har har aldrig skrattat så mycket. Finns det möjlighet att få höra dig föreläsa?

Mark Levengood säger: Vad snälla ni alla är :) jag åker runt hela tiden och pratar, och jag har fortfarande 40 år kvar tills jag blir pensionerad...så nog lär det vankas tillfälle.

per säger: Gjorde ni mkt research inför skrivandet av boken?

Mark Levengood säger: Nej. Arbetet bestod i att intervjua barn. Vi vet båda hur barn ser ut.

qanden säger: Harry Potter eller Sagn om ringen???

Har du sett någon av filmerna, is så fall:

Vad tyckte du om dom/den???

Mark Levengood säger: Båda filmerna är bra, men Potter vinner med hästlängder. Sagan om Ringen-böckerna är riktigt tråkiga. Jag tycker vi skall göra en film om manlig sexualitet och alla dess oanade möjligheter. Den skall vi kalla "Sagan om Ringen...:"

Varga säger: Kan du berätta om ngn gång när du gjort bort dig ordentligt?

Mark Levengood säger: Usch. Fattas inte material....en gång belv jag attakerad av en kristen flicka med pamfletter under armen på gatan, hon sa "hej...." och jag sa "jag hinner inte följa med dig till någon lokal där du skall berätta att jag skall brinna i helvetet...."

Mark Levengood säger: och hon sa..:"Mark...jag är din kusin...:"

Ann Johansson säger: Gillar du att sitta framför datan

Mark Levengood säger: Ja, jättemycket. Skriver mycket, spelar spel och chattar på MiRC (under falskt namn)

qanden säger: Har du blivit förbannad på pressen någon gång???

Mark Levengood säger: Jadå, det hör till de få tillfällen jag blir riktigt härsken. En gågn skrev en kvällstidning (jaja, inte Aftonbladet...) att jag var döende i AIDS. Jag skrek så högt att det hördes över Södermalm, Kungsholmen och upp till Solna.

qanden säger: Aftonbladet eller Expressen???

Mark Levengood säger: Både och. Båda behövs. Synd att Expressen lade ner sin Del 2 bilaga, gillade den.

carolina säger: ge mig tre bra anledningar till att jag ska köpa din bok.

Mark Levengood säger: Behövs inte. Titta i den, gillar du den så köp, annars låt bli! Man skall bara köpa böcker man gillar.

mia81 säger: Hejsan! Jag kommer från Finland liksom du. Håller du ännu kontakt med dina vänner i Finland? Hur länge har du bott i Sverige?

Mark Levengood säger: Jag har mycket kontakt med Finland. Mina syskon (bland annat han som blev världsmästare förra veckan, kan inte få nog av att nämna det...:) bor ju där, min mamma, mina goda vänner...folk är så sunt friska i skallen därborta.

Kom hit 1985

Mini-Mal säger: Om du var kung för en dag skulle du...?

Mark Levengood säger: Ha ett långt samtal med Carl Philip. I enrum. I bastun.

jenny säger: var är ditt favorit ställe på jorden...något att rekomedera...ska själv ut å resa..

Mark Levengood säger: Älskar Nya Zeeland. Finns en liten stad som heter Queenstown där, som är paradiset på jorden. På närmare håll Island, otroligt vackert och kul

Varga säger: Hur viktigt är ditt utseende för dig?

Mark Levengood säger: viktigare än jag vill att det skall vara. Jag är ju bög (obs! hemligt!) och i vår värld är utseende lite för centralt.

qanden säger: Vad skulle du vilja förändra i världen.

Du får bara välja EN sak.

Mark Levengood säger: en universell lag som tvingar mänskligheten att behandla VARJE BARN som föds som en stor gåva. Kan inte beskriva hur vidrigt det är att se gatubarn fara illa, har upplevt det i Central- och Syd-Amerika, och man glömmer det aldrig.

helene säger: Du verkar vara så otroligt snäll!! Kan du bli arg?

Mark Levengood säger: Japp. Lätt. Fast det krävs att någon är medvetet dum, blir i regel inte arg om någon gör fel eller så.

qanden säger: Vad har Astrid Lindgren betytt för dej???

Mark Levengood säger: Som för oss alla: Hon gjorde en barndom uthärdlig.

Mini-Mal säger: Nu till dom riktigt viktiga fragorna: hund eller katt?

Mark Levengood säger: Katt.

Varga säger: Vad gilllar du monarkin i Sverige?

Mark Levengood säger: Stödjer monarkin helhjärtligt. Tycker vi har ett duktigt och ambitiöst kungahus. Vet också via min pappa i USA hur stort det är ur profilerings-synpunkt för ett land.

qanden säger: Är du vegetarian eller vegan???

Mark Levengood säger: Nej, mumsar glatt i mig djur. Var vegetarian en gång, men blev så hungrig på eftermiddagen, så det varade bara 5 timmar...

tess säger: Har du varit på universitet/högskola och föreläst någongång? Vi skulle gärna vilja se dig på lärarhögskolan i Malmö.

Mark Levengood säger: Kul! kommer gärna. Har pratat på diverse lärarhögskolor, och gillar Malmö.

Varga säger: Vad gillar du bäst att jobba med radio/ tv/ författande?

Mark Levengood säger: snälla, kalla inte mig författare. Att vara författare är ett väldgit krävande arbete, jag har bara gjort en journalistisk bok med Unni. Kan inte välja mellan radio och tv, på sätt och vis är ju radio mitt ursprungsmedia, men märker att det är viktigt för mig att få gå emellan.

jenny säger: om du fick byta kön för en dag vem skulle du vara då?

Mark Levengood säger: David Beckham, han verkar ha ett kul kön.

tjo säger: Vilken är din kommentar til det som har hänt med Fadime?

Mark Levengood säger: Vad skall man säga....med all respekt för olika kulturer är det fullständigt oacceptabelt att det fick hända. Stort att Sverige markerade så kraftigt, med Victoria och Birgitta Dahl på begravningen. Hela historien gjorde mig väldigt ledsen.

Liv säger: Är du och Jonas gifta?Förlovade?

Mark Levengood säger: vi är gifta, till och med två gånger. Först 1988, sedan 1995 ,när det blev lagligt.

Anneli säger: Hej Mark!

Har det varit jobbigt att offentliggöra ditt förhållande med Jonas?

Hälsningar Anneli

Mark Levengood säger: Jag offentliggjorde det aldrig. Det var pressen som skrev om det i samband med att jag började arbeta med media, Jonas var ju känd redan då. Men inte kan jag säga att det varit speicellt jobbigt, älskar ju mannen. Enda jobbiga är när jounrnalister ibland går över gränsen och försöker ge sig på vårt privatliv.

mia81 säger: Varifrån kommer ditt fina efternamn?

Mark Levengood säger: Tack :) Släkten Levengood kommer från Holland, emigrerade 1732 till USA på en båt som hette "Charming Betsy" och har bott i Pennsylvania sedan dess. Mera vet jag just inte.

Varga säger: Har du varit med om några jobbiga "fans"?

Mark Levengood säger: Ja. Det finns en gräns mellan beundran och hot, och några gånger har fans blivit arga för att jag inte gått med på att vi är gifta/egentlgien är menade för varandra/skall ha sex just ikväll/inte får mina kalsonger.

qanden säger: Skulle du vilja vara programledare för Bingo Lotto???

Mark Levengood säger: Nej. Tackar som frågar. Somnar av Bingolotto, skulle vara fult i TV.

qanden säger: Vilken är den bästa låten i melodifestivalen 2002 hitils???

Mark Levengood säger: Bransta City Släckers. Och Afro-Dite. Bra startfält i år.

elsa säger: har du nån förebild??

Mark Levengood säger: Många. Min främsta är en kvinna som var 102 och nyförälskad i en 95-åring. Sån vill jag också bli. Hon sa att hemligheten bakom ett långt liv är

Mark Levengood säger: att man skall hålla sin inspirerad och försöka hitta tillbaka till livsglädjen. Det är mitt mål.

Moderator säger: Tack Mark för att du kom och chattade på aftonbladet.se! Och tack alla läsare, läs sammandraget inom kort.

Mark Levengood säger: Ni var kul att chatta med. Tack för alla snälla komplimanger! Ha det bäst.