De är på flykt från sina män, fäder och bröder

Vill rädda sin dotter

RELATIONER

Nalaka, 3, blev bortlovad som tvååring. Nalakas mamma, Saleha, 25, flydde förra året med sin dotter från maken, som misshandlade henne. Han är polisanmäld för grov misshandel, olaga hot samt bortförande av hustru och barn. Saleha är livrädd för att bli hittad och för att dottern ska föras bort till hemlandet och bli kvar där. Saleha vill starta ett nytt liv för sig och sin dotter. Hennes eget giftermål var ett tvångsäktenskap.

Misshandel och hot

Beri är 19 år och lever i dag gömd i kvinnojourens boende. Hon kommer från Mellanöstern och beskriver att hon känner sig "fastlåst i deras system och vill leva sitt eget liv". Hon har utsatts för misshandel och hot från manliga släktingar: pappa, bröder och systerns man. Beri har berörts mycket av vad som hänt Fadime. Hon har kontakt med en syster, men känner inget stöd för sitt val att fly.

Gravid på flykt

Sara är 22 år, gravid och på flykt undan sin familj. Pappan till barnet har en annan religion och Sara har utsatts för våld och hot under hela sin uppväxt, från både bröder och pappa. Hon kommer från ett land i Mellanöstern och har brutit kontakten med hela sin familj utom mamman.

Flydde med sin dotter

Gila har rötter i Mellanöstern och giftes bort som 13-åring. Mannen misshandlade henne under hela äktenskapet. I dag är hon 32 år och har en dotter, Maria, 16. Även Maria misshandlades och hotades av sin pappa. När även hon hotades av tvångsgifte tog Gila med sig sin dotter och flydde. I dag bor de med skyddad identitet på okänd ort. Pappan försöker få vårdnaden om Maria.

Förbjöds gå utanför dörren

Heba, 24, gömmer sig med sina två barn, 1 och 4 år, och har fått skyddad identitet. Maken förbjöd henne att gå hemifrån och vistas ute. Han misshandlade Heba och hotade henne till livet, och är nu polisanmäld.

Fick inte lära sig svenska

Fatima, 27, misshandlades av sin make. Nu är hon på flykt med sin ettåring och ett barn till i magen. Fatima talar ingen svenska alls. Maken förbjöd henne att gå på svenskakurs, han tyckte det räckte med att han själv talade svenska.

Giftes bort två gånger - miste sina barn

Rania kom till Sverige som liten från ett land i Mellanöstern. Som 16-åring gifte hon sig med en kusin och får barn. Hennes familj är muslimer, men är ingen aktivt religiös familj. Rania skiljer sig från sin man, något som hennes familj ser som en stor skam. 21 år gammal gifts hon bort med en landsman som bor i ett annat västeuropeiskt land. Eftersom hon ska vara orörd för den andre mannen tvingas hon lämna sina barn hos deras pappa. Efter ett år av misshandel flyr Rania tillbaks till Sverige. Men hennes familj vänder henne ryggen, hennes bror och farbröder misshandlar henne och hon tvingas gå under jorden. I dag kämpar Rania för att få kontakt med sina barn igen.

(Samtliga namn är fingerade.)