”Kvinnor behöver inte svälja sperma för att bli gravida”

Svenska forskare kritiska till studien som visar på samband mellan graviditet och oralsex

RELATIONER

Du blir lättare gravid genom oralsex, anser australiensiska forskare.

Svenska forskare håller inte med.

- Kvinnor behöver inte svälja sperma för att bli gravida, säger Outi Hovatta, professor och fertilitetsforskare.

Foto: Ulf Höjer
Outi Hovatta, professor och fertilitetsforskare, tror inte på studien som visar att kvinnor lättare blir gravida om de sväljer sperma.

Studien från University of Adelaide fastställer att det är viktigt för kvinnan att bli bekant med mannens sperma - även oralt.

Kontinuerlig kontakt med sperma hjälper kvinnans immunsystem att bli van med sin partner, menar forskarna.

De visar att problemen under en graviditet ofta uppstår efter en kamp mellan kvinnans immunförsvar och ett ”främmande” ämne.

”Kvinnans celler känner igen mannen”

Många av de ”främmande” proteinerna kommer från mannens säd. Om kvinnan blir utsatt för den ofta är chansen till en lyckad graviditet större, enligt studien.

- När kvinnan blir exponerad för mannens säd upprepade gånger kommer kvinnans celler att säga ”vi känner den mannen, han har varit här länge, vi tillåter graviditeten att fortsätta”, säger professor Gustaaf Dekker till New Scientists reporter, enligt nyhetsbyrån PA.

Dekker ska enligt nyhetsbyrån ha jämfört en grupp på 41 kvinnor med havandeskapsförgiftning som bland annat ger förhöjt blodtryck och kan hota graviditeten, med 44 kvinnor utan de symptomen.

82 procent av kvinnorna utan komplikationer praktiserade oralsex.

Av dem som hade problem med graviditeten praktiserade bara 44 procent oralsex.

Gustaaf Dekker, som påpekar att kvinnan bör svälja säden för att få bästa effekt, har ett råd till par som har svårt att få en fullgången graviditet:

- Jag säger till dem att de skall utsätta sig för säd och att det vore bra om de praktiserade oralsex.

”Teorin har aldrig bevisats”

Outi Hovatta är professor på Huddinge sjukhus i så kallad assisterad befruktning, det vill säga konstgjord befruktning, och har rykte om sig att vara en av våra skickligaste fertilitetsforskare.

Hon tror inte en sekund på teorin om att oralsex främjar graviditeten.

- Det finns forskning om hur länge par haft oskyddat samlag och det fanns inget samband med hur snabbt kvinnan blev gravid. Det där är en gammal teori som aldrig bevisats.

Behöver inte svälja sperma

På Huddinge sjukhus har man forskat på om nya spermadonatorer snabbare gör kvinnor gravida än de som tidigare donerat till samma kvinna.

- Den gruppen omfattade hundratals, mycket större än professor Dekkers. Och den visade att det inte är någon skillnad.

Professor Outi Hovatta har ett eget råd till kvinnor som möjligen känner att de inte gör allt i sin makt för att bli gravida:

- Kvinnor behöver inte svälja sperma för att bli gravida.

Marcus Noterius, Simone Söderhjelm