”Jag har fått ett enormt stöd - jag är tagen”

AnnBritt Grünewald svarar på läsarnas frågor om kollapsen, hur man tar sig ur missbruket och varför kvinnor döms hårdare än män

RELATIONER

AnnBritt Grünewald, känd skribent och samhällsdebattör och före detta fängelsedirektör på Österåkeranstalten, är också ordförande för Högskolan Dalarnas styrelse. I går avgick hon efter att ha kommit kraftigt påverkad till ett möte.

– Jag tror det var pliktkänslan i ryggmärgen som gjorde att jag gick på mötet, säger hon till signaturen Lufsan.

Här följer chattet med AnnBritt Grünewald.

Foto: Peter Kjellerås
AnnBritt Grünewald är tacksam för alla uppmuntrande ord hon får från sin omgivning.

Efwa säger: Jag är tidig, men jag vill bara skicka en kram!! Du har alltid varit så duktig, kanske dags att "bara" få vara människa ett tag?

AnnBritt Grünewald säger: det är härligt. Tack Efwa.

Melina säger: Hej!

Ledsen att höra/ läsa det senaste om dig. Visserligen är du "bara" en människa också, men så onödigt. Är vi arbetande kvinnor och män för stressade och pressade och mår dåligt på grund av nedskärningar vilka gör att färre måste göra samma arbete som fler gjorde förr? Sköt om dig och varva ner!! Hälsningar Melina

AnnBritt Grünewald säger: tack detsamma. jag tror du har alldeles rätt.

Lufsan säger: Vad är det som gör att man går iväg till ett möte i onyktert tillstånd???

AnnBritt Grünewald säger: Ja, det är ryggmärgs-pliktkänslan som jag tror är vanligare hos kvinnor än män.

Robban säger: Har du haft problem med alkohol tidigare i ditt arbetsliv?

AnnBritt Grünewald säger: Ja.när jag började för över 30 år sen var det en väldig alkoholkultur i kriminalbranschen och säkert i andra branscher också. På alla konferenser hade de flesta en flaska med sig och det var ett väldigt festande.Det har man som tur med kommit till rätta med nu.

Anders säger: hur kommer detta att påverka till liv (hemma och på jobber)???

AnnBritt Grünewald säger: Positivt. det tvvingar mig att lägga större vikt vid min egen situation, att se till att jag mår bra och inte är trött.

ernst säger: ska du gå i pension nu

AnnBritt Grünewald säger: Ja.

nikce säger: vem ska efterträda din plats?

AnnBritt Grünewald säger: Det är regeringens sak.

lennart säger: är du alkoholist?

AnnBritt Grünewald säger: Jag kan inte svara på det eftersom det är ungefär som att säga jag är feminist. Folk lägger så många olika saker i begreppet.

Kristoffer säger: Hej AnnBritt ! Vill bara säga att du inte är ensam. Har själv gått igenom samma som du nu gör. Blandade alkohol och piller för att kunna sova - rensa hjärnan när det blev för mycket att göra. Det finns hjälp att få - men se till att du får kontakt med en läkare som kan detta ex Alexander Perski på Karolinska institutet. Lycka till och låt det ta den tid det tar !

AnnBritt Grünewald säger: Tack för det.

Leif säger: Har du sökt hjälp för dina problem?

AnnBritt Grünewald säger: Ja.

Lasse säger: Det är starkt av dig att våga tala ut offentligt om detta. Det är en förutsättning för att bli återställd. Du fixar det här!

AnnBritt Grünewald säger: Tack!

Roxtam säger: Framsidan på dagens online aftonbladet ger en liten känsla av att - "det är synd om mig", jag personligen tycker att varje människa borde kunna se sin egen situation och om du inte kunde göra det nu och avgöra hur du skulle handla. Tycker du då att du verkligen förtjänar den roll/arbete du har ???

AnnBritt Grünewald säger: Jag har inget arbete. Det är ett missförstånd. Den roll jag har tilldelas mig av andra, det är ingen roll jag själv skapar.

ninni säger: hej. förklara för mig varför kvinnor alltid döms hårdare än män?

AnnBritt Grünewald säger: jo, det handlar om maktordningen i samhället. Män är ju överordnade och då blir konsekvensen det här. det skulle ta lång tid att reda ut men det är så jag känner.

tommy säger: Du säger att kvinnor mer utsatta, det säger kvinnor hela tiden, är det inte en undanflykt?

AnnBritt Grünewald säger: Nej, det tycker jag inte, så länge kraven på kvinnor är större. Jag skulle önska att män i större utsträckning skule förstå att det faktiskt är så.

ninni säger: Du, vad jag förstår gick du in i väggen. Vad ska man göra när man känner att livet bara snurrar fortare o fortare. Man kommer inte ikappp sig själv

AnnBritt Grünewald säger: Jag tycker man ska stoppa upp på nåt mer konstruktivt sätt än jag gjorde och ge sig själv tid att tänka.

Leif säger: Känner du dig orättvist behandlad av massmedia?

AnnBritt Grünewald säger: Nej, absolut inte.

Leif säger: Hur mår Du idag?

AnnBritt Grünewald säger: Förvånansvärt bra. Mycket tack vare det enorma stöd jag fått av omgivningen. Jag är helt tagen av det.

Leif säger: Vad har Du för framtidsplaner nu?

AnnBritt Grünewald säger: Pension.Pension, motion och relationer.

skogis säger: Jag hoppas innerligt att Du kommer att fortsätta att vara en debattör... Det behövs nämligen fler som Du...

AnnBritt Grünewald säger: Tack för det. Ja, det kommer jag att vara, det är jag övertygad om.

lo säger: Högskolan Dalarna befinner sig i en situation där det behövs en stark styrelse. Hur lång tid tar det innan man kan få en ny ordförande och en fungerande styrelse igen?

AnnBritt Grünewald säger: Det finns en mycket väl fungerande styrelse och ledning.Det finns en vice ordförande som går in nu och kan hela systemet. jag oroar mig inte ett dugg för det.

Mats _21 säger: Får du nån typ av "fallskärm"?

AnnBritt Grünewald säger: Nehej. Svar nej.

Anita säger: Är det för att du själv har haft problem som du lyckats hjälpa andra så bra?

AnnBritt Grünewald säger: Ja.

mysan säger: Jag har precis börjat plugga kriminologi på Sthlms Univ, men är det verkligen en karriär som är nått at hänga i granen...allt känns så negativ jämt?

AnnBritt Grünewald säger: Jag tycker nog att det är en karriär att hänga i granen. Det är så givande att arbeta i den branschen. Man lär sig så mycket om sig själv och om människor i den branschen.

rago säger: Har du hjälpt många människor ut ur missbruk ?

AnnBritt Grünewald säger: Det är svårt att veta men förhoppningsvis har jag det.

Madonna säger: Vad är du mest stolt över att ha gjort i ditt yrkesliv?

AnnBritt Grünewald säger: Att jag förändrat Österåkersfängelset från en vaktinstitution till en vårdinstitution. privat över mina barn och barnbarn.

Börje säger: Så nu ska du förtidspensionera dig? Hur känns det att pensionera sig innan 65?

AnnBritt Grünewald säger: Om jag lägger ut min arbetstid som jag gjort så är jag betydligt äldre än 65 skulle jag vilja säga. Så det känns bra.

Leif säger: Har du några andra uppdrag just nu?

AnnBritt Grünewald säger: Nej, inga stora officiella. Bara litet småföreningar.

babsan säger: Förstår inte varför vi ska sitta här och skriva frågor till dig, det är lika befängt som att min chef skulle tvinga mig att svara på frågor om mitt sexliv, vill du verkligen göra detta??

AnnBritt Grünewald säger: Jag tänker så här att just idag när det skrivs och pratas så mycket så kan jag väl göra det. men sedan kommer jag inte att göra det.

Anita säger: Hej AnnBritt - vill bara säga att din svärdotter är stolt över dej också;-)

AnnBritt Grünewald säger: Härligt. Det är jag glad över.

rago säger: Hur hade situationen varit om du inte varit påverkad under mötet?

AnnBritt Grünewald säger: Det hade väl lunkat på i sina fotspår antar jag.Men jag var alltså inte påverkad under mötet, jag var inte på mötet.

jonny säger: jag tycker att det är förlite poliser i samhälet vad tycler du? och hur ska vi få mer poliser på gatorna?

AnnBritt Grünewald säger: Vi behöver fler poliser men vi behöver en massa annat också, förebyggande arbete, hjälp åt utsatta människor och åt barn iskolan som det inte går så bra för. Poliser är bara en liten del i det förebyggande arbetet, även om det är en viktig del.

Ulrika säger: Vad tycker du skulle vara lämpligt straff för Fadimes pappa?

AnnBritt Grünewald säger: Det måste hans psykiska tillstånd avgöra och han blir ju nu undersökt.

Anita säger: Hur kan närstående hjälpa en person med missbruksproblem?

AnnBritt Grünewald säger: På två sätt. Genom att sätta gränser när det behövs och genom att ge stöd när det behövs.

rulle säger: Hej AnnBritt, det är Raymond som finns bakom detta nick. Önskar Dig lycka till och stå på Dig. Du har så stor erfarenhet och så mycket kvar att ge. Du får inte tappa taget, nhälsningar

AnnBritt Grünewald säger: Tack snälla, det var roligt.

AnnBritt Grünewald säger: Tack till alla som hört av sig. Jag är väldigt glad över allt stöd jag får och fått inte minst av Aftonbladets läsare.Så här är det att vara människa, skulle jag vilja påstå.

Moderator säger: Tack AnnBritt för att du ställde upp på chattet. Tack alla läsare för bra frågor, läs sammandraget inom kort.