Hitta kärleken på drömslottet

1 av 2 | Foto: Kalle Assbring
Med ögon för bara varandra och en underbar middag blir det en superromantisk weekend.
RELATIONER

Trött, stressad och allt annat än romantisk mot din partner?

Ge passionen en chans, fly vardagen och smit iväg på en romantisk weekend.

  Vi har rymt hemifrån för att bara ägna oss åt varandra en helg. För bara några timmar sedan lämnade vi storstadens alla ljud och hets bakom oss. Södertuna slott ligger ett par kilometer utanför Gnesta i Södermanland. 1700-talsslottet är beläget på en höjd på en liten ö, omgiven av Frösjön. Över den lilla ån finns en vit bro som förbinder ön med fastlandet. Fram till 1985 ägdes slottet av familjen von Eckermann, men nu är det omgjort till en hotell- och konferensanläggning.

Det gamla är bevarat, men man lät bygga två stora flyglar på baksidan av slottet för att kunna ta emot alla gäster. Trots att slottet har 24 rum, är de inte för övernattning, istället äter man och umgås i salongerna. 1700-tal kan vara lite kallt i all sin elegans, men så är inte fallet här. Hemtrevnaden sitter i väggarna och det är riktigt mysigt. Men här har inte bara varit mysigt. Mord och dramatik kan receptions-ansvariga Annie Guberina berätta om.

– Karl Niklisson Färla som är den först kända ägaren här på slottet, dräptes i ett svartsjukedrama av dåtidens mäktigaste man riksdrotsen Bo Jonsson Grip, berättar hon.

Mordet skedde på 1400-talet, men ingen behöver vara rädd för att det spökar på slottet. Färla togs av daga mitt på högaltaret i nuvarande Riddarholmskyrkan i Stockholm. Men kanske spökar han där...

Medan personalen inne i den stora matsalen springer fram och tillbaka och förbereder vår romantiska trerättersmiddag, passar vi på att ta ett dopp i poolen. Väl omsvepta av hotellets vita badrockar sitter vi sedan vid poolkanten och bara njuter av varandra.

Jag känner hur alla måsten och krav bara rinner av mig. Nu är det njutning som gäller. Efter en drink i det gamla murriga ektyngda biblioteket, där vi sitter nedhasade i en skön fåtölj, blir vi visade till vårt bord i de övre salongerna. Vita dukar, ljus och ett blomsterarrangemang med röda rosenblad pryder bordet. På menyn står biffcarpaccio med marinerad sötpotatis och senapscrème, därefter ugnsbakad kungsflundra och sist citron-napoleon med chokladglass. Hovmästaren Andreas Thuresson ger oss en mycket diger vinlista. Fina viner trängs spalt upp och spalt ner och mycket är dyrt. Vi blir förvirrade och kan inte välja.

– Jag föreslår en Chardonnay från Loiredalen. Det passar bra till fisken eftersom den är lätt och frisk och saknar den starka smörighet som är vanligt för Chardonnay.

Vi tar tacksamt emot rådet och jodå, vinet är i perfekt harmoni med maten.

Klockan hinner bli närmare tolv och det blir dags att dra sig tillbaka till flygeln och vårt rum, som uppkallats efter en av ägarna: grevinnan Ebbas gemak. Rummet går i grönt och vitt och i centrum tronar en mäktig himmelssäng. Lakanen luktar svagt, svagt av lavendel och det blir en riktigt god natt.

Vi vaknar till vindens vinande runt knutarna. Därute virvlar snön omkring i den isande kylan. Men i vårt rum är det varmt och skönt. Vi tappar upp ett bad i badkaret i gammal stil, med lejontassar i guld, och sjunker ned i det varma vattnet. I slottet väntar en dignande frukostbuffé i den gamla matsalen. Med runda magar går vi sedan över till en av flyglarna där massören väntar på oss. Efter en avkopplande helkroppsmassage är det dags att resa hem igen. Till Stockholm. Men nu är vi väl rustade för att klara jobb, familj, Ica, mobiltelefoner och...

Vi känner oss nöjda och mycket belåtna när vi lämnar Södertuna slott. Den romantiska weekenden fungerade på oss. De fysiska stelheterna har masserats bort och psyket har fått en välbehövlig dos av stillhet. Och kärleken har fått mer bränsle till glöden.

Slottet var ju alldeles, alldeles underbart.

Här hittar du fler romantiska hotell

Sara Hagner Seltborg ([email protected])