En kyss - då är du otrogen

Aftonbladets läsare: där drar vi gränsen

1 av 8 | Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
för mycket Att kyssa någon annan är definitivt att gå över gränsen om man har ett förhållande. Det tycker 40 procent av både männen och kvinnorna i Aftonbladets miniundersökning.
RELATIONER

En kyss räcker för att vara otrogen.

Det är värre en ett samlag, tycker Aftonbladets läsare.

- Det är överraskande. Kanske beror det på att riktigt intima, djupa kyssar uppfattas som oerhört erotiska och hör till den intima kärleksrelationen, säger sexologen Olle Waller.

Paren i Kanal 5:s nya såpa Temptation Island, som kallas otrohets-tv, sätter frivilligt sina förhållanden på spel i direktsändning. Idén är att exponera de åtskilda paren för attraktiva singlar. I gårdagens program upplevde deltagarna det som ren tortyr att se på video när deras partner flirtade med någon annan.

- Det är mänskligt. Man kan vilja saker och tycka saker men även det svåra och jobbiga kan vara triggande i andra avseenden, säger Olle Waller.

Åsikten om vad som är otrohet varierar kraftigt.

Förvånande - men logiskt

Bland de cirka 45 000 som svarat på Aftonbladets miniundersökning på nätet tycker de flesta att kyssar är det de tänker på som otrohet. Åsikten är densamma bland kvinnor och män. Först efter kyssar, på andra plats, kommer samlaget.

Olle Waller tycker att resultatet är förvånande men på sätt och vis logiskt.

- Munnen är ett intimt område och vi vet ju från verksamheter där människor säljer sexuella tjänster att kyssar kan man absolut inte tänka sig att dela med sig av. De är förbehållna kärleksförhållandet, säger han.

Inga fantasier för kvinnorna

Var tionde kvinna som Aftonbladet frågat tycker att gränsen för otrohet går vid fantasier.

- Det kan handla om att kvinnor är så mycket bättre på att fantisera än män - och genom sig själv känner man andra, säger sexualupplysaren Olle Waller.

Bland männen har drygt hälften samma åsikt.

Enligt Olle Waller kan otrohet handla om många olika saker. Allt ifrån en man som lämnar sin dam ensam på festen och beter sig illa, till en sexuell fantasi. Det centrala är sveket.

Om relationerna för paren på Temptation Island spricker, återstår att se. Förhållanden som är tillräckligt starka kan klara av åtskilligt.

- Definitivt. I relationer där man litar på varandra kan man klara av påfrestningar och frestelser utan att förhållandet tar stryk, säger Olle Waller.

En av tre som svarade hade varit otrogen

Aftonbladets miniundersökning

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM