Stjärnorna blir rynkfria – med gift

Medlet snart i Sverige. Lill Lindfors, 61: Det här börjar bli fanatiskt. Tejp och ett brett leende brukar räcka långt

1 av 4
Madonna sägs ha använt Botox...
RELATIONER

Snart kan du radera rynkorna med gift.

Det nya preparatet som slätar ut rynkor är mycket populärt bland åldersnojiga hollywoodstjärnor.

Nu är det på väg till Sverige.

År 2000 injicerade över en miljon amerikaner medlet Botox i sina ansikten.

Botox är har snabbt blivit den populäraste kosmetiska behandlingen i USA, helt utan marknadsföring. Madonna och Tom Cruise är några av de superstjärnor som uppges ha använt medlet för att få en yngre look.

Godkänns troligtvis i Sverige

Enligt tidningen New York Times blir det snart godkänt för kosmetiskt bruk av amerikanska läkemedelsverket. Det innebär att företaget Allergan kan göra reklam för preparatet som spås booma lika kraftigt som Viagra.

I Sverige används Botox mot muskelspasmer, till exempel kronisk nackspärr. När svenskarna kan börja utplåna rynkor med medlet är en tidsfråga.

– Om effekten är bra och säkerheten hög så godkänns det troligtvis här också, säger Björn Beerman som är professor vid svenska läkemedelsverket.

Håller 3-4 månader

Botox är ett gift som i orenad form orsakar livsfarlig matförgiftning och har använts som biologiskt vapen. Injicerat i ansiktet förlamar det nerverna, musklerna slappnar av och rynkorna försvinner.

Men behandlingen håller inte längre än tre, fyra månader och kostar mellan 3000 och 11 000 kronor att upprepa. Per gång.

Förlorar ansiktsuttrycken

Botox har blivit så vanligt att hollywoodregissörerna börjat få problem. Martin Scorsese och Baz Luhrmann beklagar sig över att skådespelarna inte kan uttrycka sig med ansiktet längre. Coco Chanels visdomsord om att 20-åringar ser ut som gud skapade dem och 50-åringar som de förtjänar börjar kännas omoderna.

– Vi betraktar rynkor på samma sätt som vi betraktar gula tänder: fel som ska åtgärdas. Verkligheten får ge vika, säger Nancy Etcoff, psykolog vid Harvard Medical School, till New York Times.

”Börjar bli fanatiskt”

Lill Lindfors suckar åt nyheten.

– Det här börjar att utvecklas till fanatism. I dag måste man vara ärtig, läcker, rik och under 27 år för att duga. Vi har inte ingen respekt för äldre människor med stor livserfarenhet, säger hon.

Är glad för rynkorna

Lill Lindfors har ändå förståelse för människor som är fixerade och lider av att åldras. Men själv är hon glad för sina rynkor.

– Tejp och ett brett leende brukar räcka långt, skrattar hon.

Hanna Blanksvärd