En dag av rosor – och kyssar

Så firar läsarna helst helgonet Valentinus

RELATIONER

Grattis alla blomsterhandlare och krögare.

Röda rosor och romantiska middagar är nämligen de överlägset populäraste sätten att fira sin älskling i dag på Valentin-dagen.

Foto: Anders Deros
HJÄRTEHÄLSNINGEN är från Peter Jürgensen till Malin Englund, båda 26. De har varit tillsammans i fem år. ”Malin tycker kanske att jag inte är så romantisk”, säger Peter som den här gången tänkte att det skulle vara en lite speciell hälsning. Under en rast på jobbet fick han iväg ett mejl till Aftonbladets Valentin-adress och hoppades att det skulle komma med. Så skulle han helt enkelt lägga fram tidningen och se om Malin upptäckte kärleksbrevet… ”Jag är hopplöst romantisk”, säger Malin och skrattar. Paret bor i Mölndal söder om Göteborg. ”Grodan” är arbetsnamnet på det väntade barnet, 14 veckor i magen.   Malin, du är den underbaraste flickvän som finns och jag älskar dig så mycket. Massor av pussar/kramar till dig och vår lilla ’Groda’. Peter

Dagens namn kommer från det romerska helgonet Valentinus som vigde ungdomar i hemlighet och halshöggs på 200-talet. Det sägs att han lyckades smuggla ut ett kärleksbrev till fångvaktarens vackra dotter innan han dog.

De tusentals män och kvinnor som svarat på aftonbladet.se:s enkät har dock andra idéer om hur man uppvaktar hjärtegullet.

Valentinska kärleksbrev kommer först på fjärde plats för både män och kvinnor.

Kan dra ner på rosorna

Överensstämmelsen mellan vad de som svarat på enkäten tänker ge och hur de vill bli uppvaktade är riktigt bra. De flesta känner sin partner väl. Möjligen kan kvinnorna dra ner på rosorna och alla kan viska fram små, små ord av kärlek under den romantiska middagen i stället för att trycka iväg ett sms.

Många män vill ha ”mer närhet och förståelse”. Det låter lite ödsligt.

Kärlekstörstande män

- Män är svältfödda på nära relationer. Vi kvinnor tror nog inte att de behöver det, säger relationsrådgivaren Katerina Janouch.

Varför är det så?

- Jämställdhetsdebatten har fokuserat på kvinnornas behov och inte på männens. Men männen har själva bäddat för det genom att inte berätta vad de vill, säger hon.

Hellre lyx än städning

På tal om kvinnors behov. Alternativet "en städfri dag" fick inte ens en procent av rösterna på kvinnornas vill ha-lista.

- På Alla hjärtans dag vill man ju ha lyx. En städfri dag kan man fixa någon annan gång, säger Katerina Janouch.

Det här vill vi ha!

Mer om alla hjärtans dag

Jon Hansson