Ny metod kan hjälpa barnlösa

Äggstockar opereras in - i armen

1 av 2 | Foto: DR KUTLUK OKTAY/CORNELL UNIVERSITY
En bula är det synliga beviset på att kvinnan har bitar av en äggstock inopererade under huden på underarmen.
RELATIONER

Det låter som science fiction. Men i USA är det redan verklighet:

Två kvinnor har ägglossning - i armen.

De två amerikanska kvinnorna har fått skivor av äggstockarna inopererade i underarmen. Metoden är utarbetad för att kvinnor som drabbats av cancer, blodsjukdomar eller andra sjukdomar där behandlingen gör att äggstocken skadas, ska kunna behålla sin fertilitet.

Genom att flytta delar av kvinnornas äggstockar kan läkarna bevara deras möjlighet att producera friska ägg, som sedan kan flyttas ur armen för att befruktas på konstgjord väg.

Äggstocken syns med blotta ögat som en bula under huden i armen, strax nedanför armvecket. Storleken på bulan beror på menscykeln.

Patienterna mår fint

Studien som gjorts av forskaren Kutluk Oktay vid Cornell university i New York visar att den transplanterade äggstocken fortsätter att fungera precis som den gör på sin normala plats. Den fortsätter att följa menscykeln och producerar friska och normala ägg.

- Vi är väldigt glada över hur snart organet började fungera, hur bra det gick och hur fint patienterna mår med sina egna hormoner åter på plats, säger Kutluk Oktay till ABC News.

Om livmodern är frisk är tanken att det befruktade ägget ska opereras tillbaka i livmodern så att kvinnan själv kan bära sitt barn. Är livmodern skadad kan en surrogatmamma föda barnet.

Andra sätt att bli gravid på konstgjord väg

Fler artiklar om barnlöshet

Christina Larsson