Liza Marklund i feministbråk med politiker

Nu hotas hans chanser till posten som vice partiledare

RELATIONER

Liza Marklund rasar mot den norske politikern Bjarne Håkon Hanssen. Hans chanser till posten som vice partiledare står nu på spel.

Allt för att hon frågade om han var feminist.

Det började med en talkshow i norsk tv förra fredagen. Liza Marklund och Helena Bergström var med i programmet med anledning av premiären av filmen ”Sprängaren” och lanseringen av boken ”Paradiset” i Norge. Med i studion var också den norske socialdemokratiske politikern Bjarne Håkon Hanssen, kandidat till posten som vice partiledare för Arbeiderpartiet.

Liza Marklund frågade Hanssen om han är feminist.

Han skruvade på sig och svarade att det beror på vad det innebär. Han sade att i Norge förknippas feminism mest med kvinnor som gick i tåg på 1970-talet och bar lila sjalar. Och han sade:

– I Norge är det få feminister som är lika vackra som du är.

Liza Marklund blev rasande, men vände bort blicken och svalde förtreten.

– Du är också jättevacker, svarade hon.

Inte bara Liza Marklund upprördes av Hanssens uttalande. Utspelet har väckt starka reaktioner i Norge. Nu ångrar sig Hanssen och har tagit tillbaka sitt uttalande.

– Det var ett försök att vara rolig som inte var särskilt lyckat, har han sagt.

I veckan har Hanssen berättat i en intervju för den norska tidningen Verdens Gang, VG, om att han valt politiken framför sina barn. Och att han inte ångrar det.

Det har fått Marklund att rasa igen.

– Med den inställningen som han har bör han inte bli vice partiledare eller ha någon hög position i politiken överhuvudtaget. Vill ni ha sådana politiker i Norge? säger Liza Marklund till VG.

Tidningen skriver nu att Hanssens karriär är i fara.

På grund av en enkel fråga från en svensk författare.

Pernilla Fagerström