Bjurholm – Sveriges säkraste kommun

RELATIONER

Sveriges säkraste kommun för kvinnor heter Bjurholm. Här begicks inte ett enda brott mot en kvinna förra året.

– Vi bryr oss om varandra, säger Ingemar Nyman, 55, kommunstyrelsens ordförande (m).

På deltid jobbar han som en av kommuens två poliser. Bjurholm i Västerbotten är Sveriges minsta kommun. Här bor 2 640 personer.

– Litenhet har stor betydelse. Vi engagerar oss, och det gör att man känner sig trygg. Om det förekommer våld mot en kvinna skulle det komma fram snabbt, säger Ingemar Nyman.

Bjurholm har legat lågt i brottsstatistiken länge. Men det beror inte på några jättesatsningar mot brottsligheten.

Två poliser

I kommunhuset på orten ligger ortens polisstation där två poliser är anställda. Ingemar Nyman som jobbar som polis 40 procent. Hans kollega är för tillfället sjukskriven.

Förra året anmäldes 36 brott i Bjurholm. De flesta anmälningarna handlar om stölder. Det anmäldes också några trafikbrott och fem brott mot fiskelagen.

– Trots att vi har lite resurser, har vi väldigt hög uppklaringsprocent. Det beror på att folk här har förtroende för myndigheter.

Litenheten kan inte ha en motsatt effekt ibland: Att man inte vill anmäla för att det pratas?

– Visst kan det förekomma. Det är klart att det är jättejobbigt att anmäla, det kommer i domstol och liknande. Man blir väldigt fokuserad på en liten ort. Men jag har inte den uppfattningen. Vi märker generellt att det finns en stor social trygghet i kommunen.

Christina Larsson