Skulle minska brösten - fick sjukhussjuka

1 av 2 | Foto: vg
fula ärr Nora Marie Hansen från Grimstad i Norge är den andra kvinnan på kort tid som fått allvarliga komplikationer efter en bröstoperation. För bara en månad sedan fick en 41-årig kvinna kallbrand efter en operation på ett danskt privatsjukhus. Lilla bilden till vänster visar Nora Marie före operationen.
RELATIONER

Nora Marie, 37, fick ont i ryggen av sina stora bröst.

Operationen som skulle lindra plågorna gav henne sjukhussjuka och fula ärr.

- Risken ökar om det är jättestora bröst, säger Claes G K Lauritzen, professor och plastikkirurg på Sahlgrenska sjukhuset.

Nora Marie Hansen från Grimstad i södra Norge kände inte till riskerna. När hon åkte till Danmark i oktober för att operera sig på ett privat sjukhus trodde hon att år av lidande snart skulle vara över.

- Jag har haft väldigt stora bröst ända sedan 18-årsåldern. Sedan upplevde jag att brösten växte med varje barn, säger fyrabarnsmamman till den norska tidningen Verdens Gang.

Två kilo togs bort

Till slut tröttnade hon på skavande behåband och ständig ryggvärk.

- Operationen tog över tre timmar. Kirurgen tog bort över två kilo. Men redan på flyget hem kände jag att det hettade konstigt i brösten.

Väl hemma fick Nora Marie hög feber och det sipprade vätska ur ärren. Hennes norska läkare konstaterade en infektion av gula stafylokocker, så kallad sjukhussjuka, och skrev ut antibiotika. Men när ärren till slut läkte var de stora och vanprydande.

Ett par om året drabbas

- Jag har helt förlorat känseln i båda bröstvårtorna. Det är inte mina bröst längre, säger Nora Marie.

Claes G K Lauritzen, överläkare på plastikkirurgenheten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, är inte förvånad.

Han menar att det aldrig är riskfritt att operera brösten.

På Sahlgrenska drabbas ett par kvinnor om året av sjukhussjuka efter en bröstoperation.

Enligt professor Lauritzen är det normalt för de flesta plastikkirurgkliniker.

”Räkna med minskad känsel”

Och ju mer som tas bort av bröstet desto större är risken att kvinnan får infektioner och förlorar känseln i bröstvårtorna.

- Det är väldigt mycket att ta bort ett kilo på varje bröst. När man tar bort så mycket vävnad kan man inte undvika att det följer med nervtrådar.

- Då får man nästan räkna med att känseln minskar i bröstvårtorna.

Bröstförminskning är en mycket vanlig operation som oftast görs för att kvinnan har problem med ryggen.

- När det gäller ärrbildning så är det ingenting som vi läkare kan påverka. Det är helt individuellt och tyvärr ingenting man kan göra något åt, säger han.

Aftonbladet 22 januari

Katarina Sternudd