”Män lika omständliga som kvinnor”

Ny studie: Att män är rakare än kvinnor i sin kommunikation är bara en myt

RELATIONER

Du vill slippa spisen och i stället titta på OS i kväll.

Hur gör du?

Att be varandra om hjälp är en konst.

Foto: JESSICA GOW
VÄLBEKANT DILEMMA En ny studie har tagit en närmare titt på hur vi ber varandra om hjälp i parrelationer. Det visar sig att myten om att män är raka och kvinnor omständliga är just - en myt. Vi är lika raka - och omständliga - oavsett vilket kön vi råkar ha.

Enligt Ingrid Olsson, doktorand i psykologi vid Uppsala universitet uppger familjeterapeuter att brist på hjälp med hushållssysslorna är en av de vanligare orsakerna till att sambor och gifta söker hjälp.

- Ändå saknas det kunskap om hur vi tänker och kommunicerar när vi behöver hjälp av andra.

Ingrid Olsson har studerat 87 gifta- eller sambopar i 30-50-årsåldern.

Paren fick ta ställning till hur de skulle handla i en påhittad men för många välkänd situation: laga middag eller se på tv?

Föredrog att antyda

De flesta uppgav att de skulle ställa en direkt fråga, till exempel "Kan du plocka undan här för jag har bråttom?"

Andra föredrog att bara antyda budskapet.

”Jag brukar sucka och stöna och försöka se riktigt trött ut”, berättar en av männen i studien.

- Underförstått hoppas han att frun ska förstå att han inte orkar mer, säger forskaren vars doktorsavhandling slår hål på flera myter om hur kvinnor och män talar med varandra.

- Män är inte alls mer direkta än kvinnor. Och de tar inte alls oftare än kvinnor åt sig äran när något blir rätt och tvärtom när något går fel.

Mycket spelar in vid en hjälpsituation.

Särskilt på arbetsplatser väger man in kostnader och vinster.

- Att be om hjälp kan innebära att man visar att man inte kan. Men det kan också signalera en bra relation, att man tycker om personen man ber om hjälp.

Kan uppfattas som en order

Varför är vi inte mer raka?

- Det är ett sätt att skydda sig själv. Om man ber om något på ett otydligt sätt känns det mindre negativt om det inte hjälper. Om man ställde en rak fråga som inte hjälpte skulle man bli så hemskt besviken och tänka: Vilken usel partner jag har.

- En direkt fråga kan också uppfattas som en order medan en indirekt fråga kan få den andre att känna att han kom på det själv. Men det finns inget rätt eller fel.

Britt Peruzzi