Ältaraggaren blev Årets bäst klädda man

Johan Renck: Håkan Hellström borde ha vunnit med sin sjömansdräkt

1 av 4
”Jag är helt enkelt en Älta-raggare blandat med shabby-chic. Med ett stort mått av humor förstås”.
RELATIONER

Årets bäst klädde man enligt modetidningen Elle har samma kläder när han handlar mat som när han går på fest. Så klart. Johan Renck trendkänsla kommer inifrån.

Till en början reagerade du negativt på att du blev utnämnd till Årets bäst klädda man. Varför då?

- Jamen, det är bara en föreställning som folk har att jag klär mig på ett visst sätt. Och hur definierar man begreppet bäst klädda? Är det mest avantgarde eller mest genomtänkta stil? Jag tycker att till exempel Hellström är mer meriterad, för sin genomtänkta stil med sitt smil och glada sjömansdräkt.

Är det någon stilskillnad på musikern Stakka Bo och filmregissören Johan Renck?

– Nej.

När du är artisten Stakka Bo, bestämmer du själv hur du ska se ut i dina videor eller anlitar du en stylist?

– Jag bestämmer själv hur jag ska se ut men jobbar alltid med min vän, stylisten Moa Schalin. Hon är ett bra bollplank. Vår senaste video är jag jävligt nöjd med. Jag har en stickad kaftan, joggingbyxor, som det för övrigt var otroligt svårt att få tag i (om någon som läser det här och äger ett par 80-tals pastellfärgade joggingbyxor, gärna blockmönstrade eller med knapprevärer i storlek large, skicka dem till mig!), och ett par sköna badhustofflor. Den är väldigt West Coast. LA-influerad alltså. Det finns ett äckligt amerikanskt uttryck som definierar det där exklusivt men slitet bohemiska: shabby chic. Jag är helt enkelt en Älta-raggare blandat med shabby-chic. Med ett stort mått av humor förstås.

När du går till Ica och ska handla, vad tar du på dig då?

– Samma kläder som jag skulle ha på jobbet eller på en fest.

Klär du dig i ett visst klädmärke?

– Nej, herrkläder är så tråkiga att jag nästan slutat handla herrkläder. Jag köper ofta tjejkläder som till exempel blusar, som jag bär under kavajer eller stickade secondhand-tanttoppar med guldtrådar, av hundra procent akryl. Ni tjejer har det så otroligt mycket bättre. Det finns ju mycket mer för er att välja på. Jag stod på Fred Segal (en av världens coolaste modebutiker, reds anm.) i LA och sneglade avundsjukt på en tanig rockstjärna som provade kläder på tjejavdelningen. Man skulle vara byggd så att man kunde kryssa mellan herr- och damavdelningen.

Du reser jorden runt i ditt jobb. Vilken är din bästa shoppingstad?

– New York. Men det är så sjukt dyrt att man blir uppriktigt förbannad. Mitt tips är att handla på rean. Jänkarna har så dålig smak så det bästa hänger kvar.

Har du någon stilikon?

– Jag önskar att jag kunde hitta den ultimata uniformen för att eliminera klädproblematiken. I 9 1/2 vecka öppnar Mickey Rourke sin gardeob där det hänger ett dussintal likadana kostymer. Så skulle jag vilja ha det. Eller som Thomas Di Leva som har en fullträff med sin särk, liksom Ebbott (sångaren i Soundtrack of our lives). Och vad heter han i kaftanen, greken ? Demis Roussos! Han blir det, han har en schyst stil.

Läs mer om Ellen-galan

Cia Jansson