Flickor struntar i skollunchen

Skolöverläkare: ”I många tjejgrupper är det inte cool att äta”

RELATIONER

Många skolflickor hoppar över lunchen och äter godis i stället, visar en ny undersökning. Knappt hälften äter skollunch varje dag.

– Det har med skönhetsideal att göra, men beror mycket på hur maten serveras, säger skolöverläkaren Lars H Gustafsson.

Flickor hoppar oftare över skolmaten än pojkar. Mindre än hälften av flickorna i årskurs 9 äter skollunch varje dag. Många köper godis i stället och var fjärde flicka äter ingen lunch alls. Det visar den tredje undersökningen av högstadieelevers matvanor som Livsmedelsverket har gjort tillsammans med Centralförbundet alkohol- och narkotikaupplysning.

– Dels handlar det om modet bland tjejgrupper, att det inte är cool att äta. Här behövs det mer forskning, men det har med skönhetsideal och bantning att göra. Dels beror det på kvaliteten och hur maten serveras, säger Lars H Gustafsson, skolöverläkare i Örnsköldsvik.

Vill inte äta storköksmat

De skolor som lagar maten själva, satsat på en bra husmor och på ett trivsamt upplägg visar upp ett helt annat resultat:

– Det har sparats så mycket genom centralisering till storkök, liksom i äldreboendet, och då är det många ungdomar som inte tycker att det är gott. De fungerar precis som vuxna – om inte maten i personalmatsalen är god så tar vi med en macka i stället.

Leder till övervikt och anorexi

Andelen som äter skollunch varje dag har sjunkit från 57 procent 1994 till 47 procent år 2000. 55 procent av flickorna äter inte skollunch varje dag, skriver Upsala Nya tidning.

– Inställningen till maten grundläggs i skolan. Det är trist om man redan i barndomen tycker att mat är något nödvändigt ont som man helst är utan. Övervikt och anorexi är tydliga tecken på att matvanorna inte fungerar i hemmet och i skolan. Fortsätter det i gymnasiet och högskolan får det farliga hälsokonsekvenser.

Hur påverkar det ungdomarna?

– Resultatet och humöret blir sämre, eleverna orkar mindre på grund av att de ätit för dåligt. Mat är viktigt.

Kan man laga mat för 6 kronor per portion?

– Ja, det undrar man? Men det är ju det man gör, säger Lars H Gustafsson.

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM