P-plåstret på väg

Kan finnas på apoteket inom några månader

RELATIONER

Har du svårt att komma ihåg p-pillret?

Glöm det – fäst ett p-plåster på magen i stället.

Inom några månader kan du köpa det på svenska apotek.

P-plåstret är lika säkert som p-piller och skyddar mot graviditet till 99 procent.

P-plåstret Evra innehåller samma hormoner som p-piller och är lika säkert. Det ska fästas på magen och bytas en gång i veckan, vilket gör det lättare att komma ihåg än p-piller som ska ätas varje dag.

Snart i Sverige

Nu rekommenderar den europeiska läkemedelsnämnden att EU-kommissionen att godkänner plåstret, vilket innebär att det bara behövs ett formellt beslut innan det kommer till Sverige.

– Risken för att EU-byråkraterna sätter stopp för plåstret är minimal. Det finns inga väsentliga skillnader mellan plåstret och p-piller, sa Arne Victor, docent i gynekologi vid Läkemedelsverket.

”Plåstret är praktiskt”

Under testerna har det framkommit att kvinnor föredrar plåster framför piller, enligt brittiska BBC. Till skillnad från p-piller försvinner inte skyddet om kvinnan kräks eller har diarré, men den största fördelen är att hon bara behöver byta det en gång i veckan.

– P-plåstret är praktiskt. Kvinnan slipper tänka på p-piller och får bättre koll, säger Arne Victor.

Sitter kvar i duschen

Plåstret ska fästas på nedre delen av kroppen, till exempel magen eller baken. När det byts ut ska det placeras på ett nytt ställe. Då kvinnan får mens gör hon uppehåll en vecka, precis som när hon äter p-piller. Det viktigaste är att hon inte sätter det på brösten och att hon ser så att det inte lossnat.

Det är dock designat för att det ska sitta kvar även när hon duschar eller simmar.

När kommer p-plåstret för män?

– Teoretiskt kan vi förse killar med en testosteronvariant av plåstret. Men det lär dröja länge innan det kommer ut på marknaden, säger Arne Victor.

Hanna Blanksvärd