Läkare varnas - missade cancer

Vägrar att använda sig av mammografi

RELATIONER

Läkaren Björn Levallius i Skåne tror inte på mammografi.

Två av hans kvinnliga patienter har anmält honom sedan de fått bröstcancer utan att det upptäcktes.

Nu får han en varning av länsrätten.

Björn Levallius.

Björn Levallius har tidigare varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 1997. Också denna gång gällde det en missad tumördiagnos.

- Jag känner mig sviken och lurad. Jag litade på honom, säger en av de drabbade kvinnorna.

Debatterat mot metoden

Björn Levallius varnade för mammografi som han sade kunde klämma sönder brösten och göra att cancer sprider sig. Han har i många medier debatterat aktivt mot metoden.

- Han sade att min bröstvävnad var för tät och att inga tumörer skulle synas med mammografi, säger en av de kvinnor som anmält läkaren.

Hon är medelålders och hade varit patient hos den anmälde läkaren i 10-15 år. Hon litade på honom och gick därför aldrig på mammografi.

Björn Levallius använder sig enbart av metoden diafanaskopi, som är en slags genomlysning av bröstet med ultraljud och infrarött ljus. När kvinnan fick två knutor på halsen brydde hon sig inte om det men vid ett senare besök hos en allmänläkare upptäcktes att knutorna var metastaser och att hon hade en tumör i höger bröst.

Enligt en specialistläkare som senare kopplades in hade kvinnan då haft cancer i flera år.

Efter det har hon fått 15 cellgiftsbehandlingar och ett tiotal strålbehandlingar. Björn Levallius anser inte att han gjort något fel.

”Jag vill att andra kvinnor varnas”

- Jag kan inte förhindra att någon får cancer, och att tekniken inte fungerar kan inte jag lastas för. I dag finns ingen riktigt säker metod men patienterna förutsätter att cancer är som vilken annan sjukdom som helst, att den ska synas om man tar en bild, säger han.

Han uppger att han via informationsblad uppmanat sina patienter att använda sig av både diafanaskopi och mammografi för en säkrare diagnos. Kvinnan mår efter omständigheterna bra.

- Jag vill att andra kvinnor ska varnas så att de inte råkar ut för samma sak, säger hon.

Enligt domen kan det inte bevisas att kvinnornas tumörer fanns redan när de besökte läkaren.

- Jag hade redan metastaserna på halsen vid ett besök. Det betyder att jag hade en tumör som inte upptäcktes, säger hon.

Bröstcancer drabbar 5 000 kvinnor årligen

Fler artiklar i ämnet

Annika Sohlander