Därför surfar män och kvinnor efter sex på nätet

Ny undersökning: män vill ha porr, kvinnor vill ha närhet

RELATIONER

Män surfar på porrsajter för opersonligt sex utan krav.

Kvinnor vill ha närhet och väljer cybersex, visar en ny undersökning.

– Det är precis som i verkligheten. Män vill ha förströelse och stressa ner medan kvinnor fokuserar på intimitet, säger psykologen Al Cooper.

Foto: niclas hammarström
Män vill inte ha personlig kontakt, enligt enkäten.

Drygt 7 000 personer har deltagit i en undersökning om sina sexvanor på internet. 84 procent var män, 16 procent var kvinnor och resultatet presenteras i tidningen Journal of Sexual and Marital Therapy.

Kvinnor vill lära sig om sex

I enkäten uppger 60 procent av männen att de tittar på sexsajter för att de vill ha förströelse, jämfört med 37 procent av kvinnorna. 55 procent av kvinnorna svarar att de vill lära sig mer om sex och samlevnad, men bara 31 procent av männen.

Gifta män söker okomplicerat sex

Enligt undersökningen använder fler män än kvinnor nätet för att onanera: en av tre onanerar ofta eller alltid när de besöker sexsajter, men bara en kvinna av tio. Kvinnor föredrar så kallad cybersex, att ha simulerad sex genom att chatta eller använda videokamera. 45 procent av kvinnorna svarar att de haft cybersex, motsvarande siffra för männen är 38 procent. Kvinnorna är dessutom mer intresserade av att träffa någon de lärt känna på nätet i verkliga livet: 30 procent av kvinnorna och 26 procent av männen har dejtat sin nätpartner på riktigt.

– Många män, framför allt gifta, vill inte ha personlig kontakt. De föredrar en bild på skärmen eftersom den är okomplicerad. Då behöver de inte oroa sig för att kvinnan inte blir tillfredsställd, säger psykologen Al Cooper som utvärderade undersökningen.

Skapar problem i förhållanden

En av tio deltagare erkänner att de är beroende av cybersex och att deras partners i verkliga livet har klagat. Men sex på nätet skapar fler problem än vad undersökningen visar, menar Kimberly Young som arbetar med att hjälpa människor som är beroende av nätporr:

– De som inte klagar vet antagligen inte vad deras partners håller på med. Många berättar inte för sin man eller fru att de surfar på sexsajter.

Höjer sexlusten

Två av tre säger att sexsurfandet inte påverkar hur mycket sex de har med sin partner. De som svarar att sexlivet förändrats uppger att de har mer sex än tidigare.

Fler artiklar i samma ämne

Hanna Blanksvärd