Tonårstjejer vill ha ”lagomsex”

Ingen vill vara slampa eller torris

RELATIONER

Torris vill man inte vara.

Absolut inte slampa.

Lagom sex är bäst och det ska vara med pojkvännen, tycker de tonårstjejer som sociolog Lena Berg intervjuat.

Dawson och Joey i ungdomsserien ”Dawson's Creek” grubblar ständigt över rätt och fel i sex och kärlek.

– En kille vill inte vara ihop med en tjej som legat med många. Samtidigt uppfattas oskulder som tråkiga. Men i ett förhållande är det okej för unga tjejer att ta initiativ till sex och tycka om det, säger Lena Berg.

I morgon lägger hon fram sin doktorsavhandling ”Äkta kärlek” vid Uppsala universitet.

Lagom är bäst

Lena Berg har intervjuat tio 15-åriga flickor om kön, sex och porr. Det bästa sättet att vara på är ”lagom”. Spelreglerna är att inte ha för mycket sex, men att ändå ha sexuell erfarenhet. Väljer de att ha en tillfällig partner är det viktigt att ingen får reda på det, inte ens kompisarna.

– Om tjejer har sex på fester eller byter partner varje helg så vet de att de riskerar att bli stämplade som slampor. I en kärleksrelation däremot kan de vara sexuellt pådrivande och ”kåta”, säger Lena Berg.

Håller sig till spelreglerna

De förväntar sig ingenting av en singelkille, men blir han förälskad i henne så omvandlas han och blir schysst och ”god”. Då behöver hon inte oroa sig för att få dåligt rykte samtidigt som han blir lyhörd för hennes sexualitet.

Att killar har ett helt annat utrymme är de medvetna om.

– En kille med många tjejer behöver inte ta samma skit och det gör dem arga. Men när de diskuterade tjejer som haft många olika killar så märkte jag att de inte tyckte att det var så bra. De håller sig till de regler som finns, säger Lena Berg.

Men att vara otillgänglig och ointresserad av sex är inte heller bra. Då är man en torris.

– Torrisen är tjejen på festen som är blyg, försiktig och som aldrig vill hångla. En tjej som är lagom är inte oskuld.

Porr är tabu

Pornografi uppfattar tjejerna som förvirrande. Å ena sidan tycker de att porr är förkastligt, å andra sidan kan de känna upphetsning av porren. Samtidigt signalerar kroppen äckelkänslor – kroppen säger alltså både ja och nej till porr.

– Att de upplever upphetsningen som fel kopplar tjejerna ihop med att de lärt sig att porr är tabu. Kroppens signaler tolkar de som mer sanna än vad de tänker.

Mode att leva ut sin lust

De blir då osäkra på vilken reaktion de ska följa.

– Med tanke på den tid vi lever i där sex är på tapeten hela tiden och porren uppfattas som allt mer rumsren, är det nog rimligt att tro att tjejerna tolkar upphetsningssignalen som den mest riktiga att följa, säger Lena Berg.

Fotnot: Avhandlingens fullständiga namn är ”Äkta kärlek. Heterosexuell samvaro speglat mot diskurser om kärlek, heterosexualitet och kropp”.

Hanna Blanksvärd