Så får du kärleken att hålla

Foto: Thomas Johansson
Louise, 32, och Kenneth, 35, hade varit tillsammans länge och gjort mycket tillsammans innan döttrarna Julia, 2, och Alexandra, snart 5, föddes. Deras förhållande vilade på stabil grund.
RELATIONER

Förälskelse i all ära. Men finns det några tips för att få en relation att hålla länge?

Jodå.

Här delar några par med sig av sina knep.

– Det som varit viktigast för vår relation är att vi kunnat prata med varandra om allt och att vi har kul ihop, säger Louise Hansten.

I 13 år har hon och Kenneth varit tillsammans.

Gemensamma intressen och en lång bekantskap innan barnen blev till. Det är viktiga komponenter i Louises och Kenneths förhållande.

De lärde känna varandra genom gemensamma bekanta, gick och spanade på varandra ett tag och blev ganska snabbt ett par. De flyttade ihop, gifte sig och i dag har de två små barn, Alexandra, snart 5 år, och Julia, 2.

– Vi gjorde en hel del tillsammans, reste och så, innan vi skaffade barn och jag tror att det har varit väldigt bra eftersom vi kände

varandra väl och hade en stabil grund att stå på när barnen kom, säger Louise och tillägger:

– Det är svårt att inse vilken omställning det blir i ens liv när barnen kommer.

Louise och Kenneth var överens om hur ansvaret skulle fördelas. Först var Louise hemma i ett år och sedan var det Kenneths tur i ett halvår.

Han berättar:

– Det var lite svårt i början, jag trodde jag skulle hinna med mer, men sen när man väl hade ställt in sig mentalt var det inga problem. Det har varit nyttigt att känna på bägge rollerna, både att vara den som går iväg till

jobbet och att vara den som är kvar

hemma och tar hand om barnen, säger Kenneth.

Både Louise och Kenneth har valt att arbeta kortare dagar för att få tid till barnen och varandra. Karriären är visserligen viktig, men även där handlar det om att dela ansvaret.

– Vi satsar bägge på våra karriärer, men ser ingen anledning att maxa våra liv för det. Åren när barnen är små går så snabbt. Vi försöker att anpassa våra utgifter efter vår ekonomi, men även ha råd att spara lite. Har man inte för höga krav och kan tänka sig en lite ”skruttigare” bil till exempel så är det inga problem, säger Louise.

Att se varandra och prata mycket har alltid varit betydelsefullt för Louise och Kenneth. Romantik och tid för sig själva står också på prioriterings-listan.

– Vi försöker att få lite tid för varandra emellanåt. Att kunna sitta och äta middag utan att bli avbruten, det kan vara jätteskönt, säger Louise.

Kenneth fortsätter:

– Det behöver inte bara handla om att komma med en blomma, utan det kan vara något sådant som att ställa in träningen och stanna hemma och och ta en kopp te och bara sitta och prata.

– Samma värderingar är viktigt

– Det är mycket viktigt att man kan kommunicera med varandra och att man respekterar varandras uppfattningar, säger Margareta Nyqvist Asker, som har arbetat med familjerådgivning i över 30 år. 

Foto: Thomas Johansson
Margareta Nyqvist Asker, familjerådgivare i Halmstad.

Anna Broberg