Svårare få barn när du fyllt 25

Alltfler tvingas köa på fertilitetskliniker

RELATIONER

Köerna till landets infertilitetskliniker blir allt längre.

Orsaken är att kvinnor skjuter upp sitt barnafödande.

- Rent biologiskt bör man skaffa barn mellan 20 och 30 år, säger K G Nygren, docent på Sophiahemmets fertilitetsmottagning.

Foto: BÖRJE THURESSON

Mer än varannan 25-årig kvinna är barnlös. Fyra av tio 30-åringar har inte heller några barn.

Nya studier visar att kvinnans fruktsamhet börjar avta redan mellan 25 och 30 år. Till en början sluttar förmågan svagt. Efter 35 försämras chanserna att bli med barn drastiskt, med mellan fem och tio procent årligen. Äggen i kvinnans kropp, som har varit med sedan hon föddes, försämras.

- Om man lyckas bli gravid efter 40 är missfallsrisken över 50 procent och om man undgår missfall är risken för att fostret ska ha skador stor, säger K G Nygren.

Paren oftast i 35-årsåldern

Ungefär fem procent av alla kvinnor riskerar att chanserna sinar ännu tidigare. Ett för tidigt klimakterium kan orsakas av ärftliga faktorer, av infektioner som äggledarinflammationer och av endometrios.

- Och den som får sin första mens sent löper större risk att få en tidig menopaus, säger K G Nygren.

De flesta som söker till landets fertilitetsmottagningar är i 35-årsåldern. Ofta har de försökt bli föräldrar i ett par år. Det är också i den åldern man vanligen vänder sig till Iris, infertilas riksförening.

- De är ofta mycket ledsna, säger kanslichefen Lena Gimbergsson.

Hon är rädd att unga kvinnors syn på barn som någonting de ska göra "sedan" kommer att leda till många tragedier.

- Risken är stor att de aldrig får några barn. Åtminstone 90 procent kommer att ångra sig djupt när de är 40 och står där "med skägget i brevlådan".

Hon ser det som en negativ bieffekt av de nya krav som ställs på kvinnor vad gäller yrke och karriär.

- Förändringarna har gått så fort, kvinnor har inte hunnit ställa om sig, det känns som om vi måste ta vara på våra nya möjligheter och göra karriär. Det som kommer emellan är barnaalstrandet.

Fler behöver hjälp framöver

I dag tillkommer vart tjugonde barn efter läkarassistans.

K G Nygren tror att den siffran kommer att öka.

- Kvinnor verkar föda allt senare. De som verkligen vill få barn har svårt att lyckas.

För tio år sedan tyckte han att den sena starten till stor del var ett storstadsfenomen. Nu är det inte så längre. Och om medelsvensken startar några år före 30, ser han exempel på att vissa undergrupper skjuter upp barnafödandet ytterligare tio år. Han tar skämtsamt journalister som exempel.

- Det handlar om kvinnor som i sitt yrke har ett skäl att skjuta upp barnafödandet, säger han.

- Attityden på arbetsmarknaden är taskig. Om den inte ändras kommer det inte att vara några kvar här.

Föda barn? Kanske senare. När svenskan föder sitt första barn, är hennes fruktsamhet på god väg att avta. Nya studier visar att den börjar försämras redan mellan 25 och 30. För många kan det bli för sent. - Risken är stor att de aldrig får några barn, säger Lena Gimbergsson på Infertilas riksförbund.

Christina Vallgren