Allt fler kvinnor gör som Kidman & Carola

...lever med yngre män

RELATIONER

Nicole Kidman, 36, gör det.

Carola Häggkvist, 35, likaså.

Att dejta yngre män är den nya kärlekstrenden.

Foto: AFTONBLADET BILD
Kidman & Carola

Efter äktenskapet med Tom Cruise syns nu Nicole Kidman sida vid sida med den tolv år yngre skådespelaren Tobey Maguire, aktuell som Spindelmannen i den nya actionfilmen med samma namn.

På hemmaplan syns Carola Häggkvist på bilder med nya kärleken Lars Sandström, 27.

– Det ses inte längre som tabu. Förvandlingen kommer i de högre stånden fortare och i storstäderna. På landsbygden är det fortfarande konstig med äldre kvinnor och yngre män eller när två män är tillsammans, säger sexualrådgivaren Maj-Briht Bergström-Walan, 77, sexterapeut på Svenska sexualforskningsinstitutet.

Själv tycker hon bara att det är positivt:

– Vår tid har brutit upp könsrollerna på många sätt. Förr skulle mannen vara äldre, ha mer pengar, vara längre än kvinnan och ha en bättre karriär. Vi börjar bli mer jämlika och se att det finns andra saker som förenar oss.

Själv ser hon den här utvecklingen också hos den äldre generationen kvinnor.

– Äldre kvinnor lever längre. De kanske tycker att männen i deras generation är töntiga, och konservativa och tycker det är bättre med en mer vital man. När hon har svårt att ta sig fram kan han hjälpa henne att städa, tvätta fönster och så.

En annan fördel är att kvinnorna är vitala sexuellt längre upp i åren, menar Maj-Briht Bergström-Walan.

En av dem som träffar en yngre man är journalisten Annika Sundbaum-Melin, 39, som har varit tillsammans i två år med Henrik Kolbjer, som om några veckor fyller 24.

– Ålder är något som finns på ett papper. Henrik är en född med en gammal själ.

Hon menar att det folk behöver lite tid att vänja sig vid tanken, men när de väl gjort det går det bra.

– Vissa, speciellt äldre män och yngre kvinnor, uppfattar det hotfullt i början. Unga kvinnor tycker att det är obehagligt att man klampar in på deras revir. Jag visar att man inte måste vara ung och vacker för att få en ung och vacker man.

Självklart finns det problem med stor åldersskillnad, som att man kan vara inne i olika faser i livet, till exempel när det gäller barn. Men fördelarna överväger, tycker Annika Sundbaum-Melin.

– Yngre män har lättare att visa ömhet och de är oftare mer jämlika. Henrik är den bästa man jag träffat.

Christina Larsson