Här är drömjobben: polis och sjuksyrra

80-talisttjejen vill brinna för sitt jobb

RELATIONER

Lön är inte så viktigt. Inte heller trygghet.

I stället sätter allt fler unga tjejer egen utveckling och självständighet främst.

– Tjejer vill stå för något, säger Ola Larsson, framtidsforskare på Kairos Future.

Petra Nielsen som polisen Anna Holt. En förebild för unga tjejer.

Forskningsinstitutet har i tolv år undersökt hur ungdomar i årskurs tre på gymnasiet om hur de ser på livet, arbete och familj.

Den nya rapporten ”80-talisterna kommer” bygger på knappt 2 000 enkätintervjuer med ungdomar födda 1982.

– Viktigast för både tjejer och killar när det gäller arbete är trevliga arbetskamrater, säger Ola Larsson.

Forskarna har kunnat dela upp ungdomarna i fyra grupper efter hur de ser på sitt framtida arbete:

Medarbetare. Den stora gruppen. Medarbetare söker engagemang och trygghet i arbetslivet. Hon jobbar med något hon är intresserad av och bryr sig mycket om sin egen arbetsmiljö. Många tänker sig ett arbete inom vård, omsorg och skola.

Volontärer. Söker engagemang och frihet. Självförverkligande är viktigt och hon arbetar med något hon brinner för. Vill ha jobb inom media och design.

Arbetstagare. Söker belöning och trygghet i arbetslivet. Hon vill ha en trygg försörjning, men vilket jobbet är spelar inte så stor roll. Vill jobba i handelssektorn.

Legoknektar. För legoknekten är frihet och belöning viktigt. De vill ha hög lön och deras eget marknadsvärd är viktigt. Vill jobba med IT, eller vara civilingenjörer. En liten grupp som växer både hos killar och tjejer.

– De flesta tjejer är medarbetare och volontärer, medan grabbarna i första hand finns hos arbetstagarna och legoknektarna. Medarbetare och volontärer triggas av engagemang. Legoknektar och arbetstagare triggas av belöning, säger Ola Larsson.

Inte så mycket nytt vad gäller könsroller, alltså?

– Nej, vi är väldigt mycket fast i ett tänkande. Däremot har önskan om ett jämställt samhälle har ökat både hos tjejer och killar.

När det gäller familj så har tjejerna och killarna olika syn på när och om barnen ska komma.

– Killarna säger: ”Först utbildning, sedan jobb och sedan barn”, medan tjejerna i allt större utsträckning säger: ”Först utbildning, sedan jobb, sedan får vi se”. Den unga generationen tjejer är väldigt medvetna om vad barn innebär för deras egna möjligheter.

Hon vill helst bli polis...eller sjuksyrra

Christina Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM